Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Veidekke köper Arcona

Publicerad: 16 december 2013, 11:21

Byggföretaget Veidekke har gjort ett storförvärv. Företaget köper byggföretaget Arcona och Arcona Consept och blir samtidigt majoritetsägare i koncernbolagen BSK Arkitekter och installationskonsultföretaget Exengo. Därmed förstärker det norskägda byggföretaget sin position i Stockholm och Uppsala.


Avgörande för affären har varit Veidekkes starka intresse för Arconas samlade verksamhet med affärskonceptet Lean Construction samt den kompetens som finns hos personalen i respektive dotterbolag.

– Målet är att Veidekke och Arcona tillsammans ska lyckas etablera en stark marknadsposition i Stockholmsregionen där Arcona får en tydlig roll att fortsätta växa inom kommersiella projekt och Lean Construction, säger Håkan Birke, grundare och huvudägare i Arcona i ett pressmeddelande.

Samtliga fyra bolag fortsätter att verka som självständiga företag och under nuvarande varumärken. Enligt Håkan Birke kommer uppköpeta att ge bredare karriärs- och utvecklingsmöjligheter för de anställda.

– Båda företagen har en modern företagskultur som uppmuntrar till personliga initiativ och en industriell syn på byggandet. Veidekke är den idealiska partnern och framtida ägaren till Arcona, säger Håkan Birke.

För Veidekkes del markerar förvärvet en ambition att växa i Stockholm–Uppsalaregionen, både inom bostäder och kommersiellt byggande. Arconas huvudinriktning mot kommersiellt byggande kommer att bestå. Veidekke Entreprenad, Region Bygg Stockholm, som verkar både inom bostäder och kommersiellt, fortsätter som i dag inom båda verksamhetsgrenar.

– Vi är väldigt glada över att Arcona vill bli en del av Veidekke. Arcona är ett företag med en spännande särart som vi vill värna om samtidigt som företagen liknar varandra vad gäller synen på ledarskap och medarbetarengagemang Per-Ingemar Persson, vd för Veidekke Sverige, i ett pressmeddelande.

Med förvärvet får Veidekke tillgång till Arconas kompetens inom Lean Construction. Den kompletterar både Veidekkes involveringsfilosofi och ”Max-konceptet”, som syftar till att skapa ett effektivare bostadsbyggande.

Per-Ingemar Persson ser också positivt på att Veidekkes och Arconas kundportföljer kompletterar varandra.

– Det ökar vår marknadspotential samt förmågan att konkurrera om större projekt, säger han.

Organisatoriskt kommer Arcona-företagen vara ett eget dotterbolag (Arcona AB) inom Veidekke Entreprenad, affärsområde Bygg. Arconas vd Jimmy Bengtsson ingår därmed i ledningsgruppen. Styrelseordförande för Arcona AB blir Per-Ingemar Persson. Håkan Birke kommer att sitta kvar i  Arcona AB:s styrelse.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.