Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Veidekke plockar hem gruvorder

Publicerad: 5 augusti 2013, 07:21

I samband med LKABs satsning av Kirunagruvans nya huvudnivå, 1365 meter under jord, har Veidekke Entreprenad fått i uppdrag att utföra mark- och betongarbeten för tre så kallade tappgrupper – stålkonstruktion i botten av schaktet där malmen lastas på eldrivna tåg.


Kirunagruvans nya huvudnivå är en av Sveriges största industriinvesteringar. Den nya huvudnivån byggs för att säkerställa tillgång på råmalm för framtida produktion. Livslängden blir säkrad 20–25 år framåt. Kapaciteten på den nya nivån kommer att bli cirka 35 miljoner ton per år. Anläggningsarbetena för tappgrupperna 12, 10 och 8 startar i september 2013 och beräknas vara färdigt vid årsskiftet 2014/15.

Veidekke har sedan tidigare för LKAB sprängt bort 170 000 kubikmeter berg för att ge utrymme åt en fordonsverkstad på huvudnivå 1365. Där LKAB ska kunna laga sin gruvutrustning såsom borraggregat, lastfordon och andra fordon.

Per Hindersson

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.