lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Veidekkes Jimmy Bengtsson: ”Ambitionen för 2022: fortsatt ökad lönsamhet, men inte tillväxt”

Publicerad: 18 november 2021, 14:28

Foto: Mattias de Frumerie

Cementkris, coronapandemi och bitumenbrist – Jimmy Bengtssons första två år som koncernchef för Veidekke har inte saknat utmaningar.
Under åtta månader hade han dessutom inreseförbud till Norge.
– Mest förvånad är jag över att vi lyckades hålla i gång alla infra- och byggprojekt – vår verksamhet bedriver man på plats, inte över teams.

Ämnen i artikeln:

cementVeidekkeJimmy Bengtssonbyggkontraktinfrastruktur

AC


För första gången i Veidekkes 90-åriga historia passerar bolagets orderstock 40 miljarder norska kronor och det är en positiv koncernchef som kommenterar omsättningen över länk från Oslo, Norge, där han arbetar tisdag till fredag.

– Det är väldigt trevligt, och det följer den plan vi satte upp 2019. 

Veidekke har strukturerat om, gjort tydligare uppdelning i bolaget mellan bygg och infrastruktur, och har sedan försäljningen av bostadsutvecklingsdelen 2020 blivit ett renodlat entreprenadföretag. Ambitionen för 2022: fortsatt ökad lönsamhet, men inte tillväxt.

 – Vi ska fortsätta att jobba med lönsamheten, och det är vi hittills on track med. Vi har satt mål för 2022 som vi räknar med att följa.

Läs mer: Veidekkes Jimmy Bengtsson: ”Så ökar du lönsamheten” 

Jimmy Bengtsson tillträdde som koncernchef för drygt två år sedan och har sedan dess behövt hantera bitumen-kris, coronapandemi och cementbrist, bland mycket annat.

– Det har varit mycket av allt – och en speciell tid. Dels det interna arbetet med stora strukturella förändringar, men också allt som skett i världen samtidigt.

För Jimmy Bengtssons del innebar pandemin att han under drygt ett halvår inte kunde komma in i Norge, utan ledde arbetet från kontoret i Solna.

– Jag satt fast i Sverige, men det fungerade väldigt bra. Ärligt talat så fanns det ju ändå ingen på kontoret i Norge, alla arbetade ju hemma. Men hade du frågat mig för tre år sedan, om man kan leda ett företag över teams hade jag satt ett stort frågetecken.

Han fortsätter:

– Mest förvånad är jag över att vi lyckades hålla igång alla infra- och byggprojekt – vår verksamhet bedriver man på plats, inte över teams.

I samband med att pandemin bröt ut tvärnitade Veidekkes verksamhet i Danmark där fokus ligger på kontor, hotell och handelsfastigheter.

– Vi är i startfasen nu, men pandemin har påverkat alla tre länder.

Läs mer: Infrastruktur sticker ut när Veidekke ökar resultatet: ”Vi är väl rustade för tillväxt” 

I Sverige har Veidekke 2 000 anställda och omsätter tolv miljarder, en verksamhet som Jimmy räknar med kommer att påverkas negativt om brytningen av kalk upphör på Gotland.

– Det är fullständigt orimligt att stoppa Slite med en så kort tidsplan. Det kommer att få betydande konsekvenser för bygg och anläggning för hela branschen. Cementa står för 75 procent av all tillverkning i Sverige.

På Veidekke finns ett team som jobbar med att hitta alternativa lösningar.

– Vi har en marginell fördel av att ha verksamhet i Norge och Danmark. Cementkrisen kommer att spilla över även på grannländerna.

Förutsatt att cementkrisen får en skyndsam lösning räknar Veidekke och Jimmy Bengtsson med att infrastruktur kommer ha en god tillväxt och utvecklas starkast.

– Alla skandinaviska länder gör stora avsättningar för investeringar i infrastruktur, det finns ett stort behov över lång tid.

 

 

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev