onsdag7 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Vestum vinstdubblar och aviserar försäljningar

Publicerad: 12 maj 2023, 06:09

Vd Conny Ryk

Foto: Mattias de Frumerie

Vestum dubblar rörelsevinsten i det första kvartalet och aviserar försäljningar i Wesc-portföljen i Nordamerika senare i år.

Ämnen i artikeln:

SvepetVestumdelårsrapport

ND

Nyhetsbyrån Direkt

R

Redaktionen


Vestum redovisar ett rörelseresultat på 23 miljoner kronor för första kvartalet 2023 (11).

Ebita-resultatet uppgick till 105 miljoner kronor (75), motsvarande en ebita-marginal om 7,5 procent (7,0).

Nettoomsättningen var 1.400 miljoner kronor (1.067). Den totala omsättningstillväxten var 31 procent och den organiska tillväxten uppgick till 4,1 procent.

Vestum avser att under 2023 reducera verksamheten i Nordamerika som bedrivs under varumärket Wesc och därmed förbättra lönsamhet och kassaflöde med den oförändrade målsättningen att inte längre vara ägare av Wesc efter årsskiftet 2023. Det skriver Vestums vd Conny Ryk i rapporten för det första kvartalet.

Under det första kvartalet växte Vestums omsättning totalt med 31 procent och ebita-marginalen var 7,5 procent.

Ökningen i ebita-resultatet om 40 procent under kvartalet drevs av förvärv samt god efterfrågan och lönsamhet inom segmenten Services och Water, skriver Conny Ryk.

"Inom Services-segmentet uppgick ebita-marginalen till 8,0 procent och inom Water-segmentet till 17,4 procent. Inom Infrastructure-segmentet, som är det segment som har störst säsongsvariation, uppgick ebita-marginalen till 5,4 procent, vilket är något under förväntan", skriver han.

Efter kvartalets utgång har Vestum aviserat en avyttring av en bolagsportfölj om 20 mindre verksamheter med låg lönsamhet inom segmentet Water.

"I samband med avyttringen genomförs vissa kostnadsbesparingar inom koncernfunktioner som löpande förväntas få ytterligare genomslag på lönsamheten under året. Transaktionen förväntas slutföras under det andra kvartalet 2023", skriver Conny Ryk.

Han skriver vidare att Vestum är fortsatt ödmjukt inför konjunkturläget, men kan konstatera att efterfrågan är stabil inom samhällsviktig infrastruktur samtidigt som bolaget ser att det har förutsättningar att förbättra koncernens kassaflöde, inte minst drivet av en effektivare kapitalstruktur och högre marginal till följd av avyttringen som aviserades efter kvartalets utgång.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev