söndag4 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Vinnovapengar till satsning på bygglogistik

Publicerad: 8 december 2014, 09:19

Fredrik Bergman är genomförandeprojektchef för bygglogistikcentret på Stockholms stad. Foto: Fredrik Bergman

Stockholms stad har beviljats en halv miljon kronor i stöd från Vinnova för att utveckla sitt arbete med bygglogistik. I samband med utbyggnaden av Norra Djurgårdsstaden har staden skapat ett lokalt bygglogistikcenter som nu ska fungera som testbädd i Vinnovaprojektet.

Ämnen i artikeln:

byggkontrakt

Elin Bennewitz

elin@byggindustrin.se


Syftet med Stockholms stads arbete med bygglogistik är att samordna transporter, materialleveranser och avfallshantering vid byggarbetsplatserna i Norra Djurgårdsstaden. Enligt Fredrik Bergman, genomförandeprojektchef på Stockholms stad, har staden hittat en affärsmodell som gör att bygglogistiktjänsten är självfinansierade.

Både byggherrarna och entreprenörerna är med och bidrar till systemet genom att de betalar för tjänsterna som centret tillhandahåller. Det får de sedan tillbaka genom att de anställdas värdeskapande tid ökas tack vare bättre planerade transporter och materialleveranser. Andra vinster med bygglogistikcentret är enligt Stockholms stad minskade koldioxidutsläpp, minskade avfallsmängder och en bättre arbetsmiljö på byggena.

Projektet ”Förbättrad logistik för ett resurseffektivt byggande” som nu beviljas stöd från Vinnova syftar till att öka kunskaperna kring vilka fördelar som är förknippade med förbättrad logistik. Bygglogistikcentret ska fungera som testbädd. På sikt hoppas Stockholms stad att projektet ska leda till kunskaper som ger möjlighet till svensk tjänsteexport av metoder och modeller samt en ökad konkurrenskraft hos Svenska byggföretag som verkar internationellt.

I ett första steg har Vinnova beviljat 500 000 kronor till projektet. Totalt sökt medel är 10,5 miljoner kronor.

Relaterade artiklar

Byggare tvingas samordna transporter

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev