Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Wågström fick 16 miljoner i fallskärm

Publicerad: 25 januari 2018, 08:42

NCC presenterar sitt bokslut för 2017. Nyheter är bland annat ett program för sänkta omkostnader som ska spara 200 miljoner kronor årligen för det förlusttyngda bolaget.


Ämnen i artikeln:

NCC

Under torsdagsmorgonen kom NCC:s bokslutskommuniké för 2017. Efter krisåret som innehöll två vinstvarningar var många nyfikna på hur året skulle sammanfattas. Byggindustrin fick via ett samtal med tillförordnade vd:n och koncernchefen Håkan Broman reda på vilka åtgärder som ska vända NCC igen. Bland annat ska supportfunktionerna, staberna, flyttas närmare affärerna i en stor omorganisation som ska spara 200 miljoner kronor per år.

– Vi stryker också alla aktiviteter som inte bidrar till lönsamhet, det kan till exempel röra sig om evenemang, vissa it-satsningar, sponsring, utbildningar. Vi genomlyser allt, säger Håkan Broman.

Han fortsätter:

– Dessutom säger vi hejdå till ett stort antal konsulter som är inne i våra projekt, en process pågår just nu om hur många det gäller. Vi har även en övertalighet internt men hur många det gäller kan jag inte heller gå in på.

NCC annonserar även att de genom ökade avsättningar gjort att projektportföljen inom bygg- och anläggning fått en lägre och mer balanserad risk. De har dessutom inriktat stödåtgärder på bygg- och anläggningsprojekt med svag lönsamhet.

– Vi tittar på resultaten och prognoser i projekten och om vi ser risker tillsätter vi de resurser som behövs för att kunna leverera resultaten. Att vi flyttar ut stödverksamhet närmare linjerna kommer i sig att få den effekten, säger Håkan Broman.

Vad var det främst som gjorde att NCC, mitt i rådande högkonjunktur, fick ett så pass dåligt resultat 2017?

– Jag skulle vilja säga att det var projektstyrningen. Man måste alltid ha fokus på kassaflödet. Om man gör en liknelse med tennis så kan man säga att tittar man inte på bollen så missar man nästa slag.

Vad gäller resultatet fanns inte så många nyheter, enligt Broman.

– Nu bekräftar vi bilden som vi gav i slutet av förra året. NCC Infrastructure går dåligt, NCC Building går bra i Sverige, NCC Property Development har ett bra år bakom sig och NCC Industry noterar ett all time high för 2017.

Hur ska ni vända resultaten 2018?

– Vi ger inga prognoser men vi har en stark orderbok, starkt kassaflöde och ett nästintill skuldfritt bolag. Med nyrekryteringarna som vi har gjort hoppas vi kunna vända det här. Vi får en ny koncernchef och så kommer Kenneth Nilsson som ny affärsområdeschef för NCC Infrastructure i april. Kenneth kommer från Skanska har till exempel gjort flera "turnarounds" tidigare. Två av våra affärsområden går dessutom väldigt bra.

Den förre vd:n och koncernchefen Peter Wågström ersattes enligt avtal med 24 månadslöner, inklusive pension, när han fick sluta under hösten, berättar Håkan Broman. Detta var en del i belastningen av förra årets resultat.

Svante Hagman, som fick sluta som affärsområdeschef för NCC Infrastructure hösten 2017, slutar formellt på NCC i april, berättar Håkan Broman.

– Han företräder oss i vissa uppdrag fram till dess men efter det fortsätter han bara som ordförande i Sveriges Byggindustrier för NCCs räkning till 2019. Han har varit väldigt värdefull för oss och det är inga hard feelings vill jag understryka.

Fokus på lönsamhetsförbättringar och sänkta omkostnader

Orderingången uppgick till 16 295 (16 267) MSEK i det fjärde kvartalet och till 56 990 (56 506) MSEK för perioden januari till december.

Nettoomsättningen uppgick till 16 318 (16 519) MSEK i det fjärde kvartalet och till 54 608 (52 934) MSEK för perioden januari till december.

Resultat efter finansiella poster uppgick till -19 (630) MSEK i det fjärde kvartalet och till 1 150 (1 341) MSEK för perioden januari till december.

Resultat efter skatt uppgick till 34 (501) MSEK i det fjärde kvartalet och till 1 009 (1 116) MSEK för perioden januari till december.

Resultat per aktie efter utspädning uppgick till 0,30 (4,64) SEK i det fjärde kvartalet och till 9,29 (73,81*) SEK för perioden januari till december.

Styrelsen föreslår en utdelning för 2017 på 8,00 (8,00) SEK per aktie, uppdelat på två utbetalningstillfällen.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Ämnen i artikeln:

NCC

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.