Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Wallenstam miljardsatsar på vindkraft

Publicerad: 6 mars 2008, 13:44

Fastighetsbolaget Wallenstam gör en jättesatsning på vindkraftverk. Inom tre år ska samtliga 300 fastigheter försörjas av egen vindkraftel, en investering på två miljarder kronor.


-Det här är både en miljösatsning och en satsning att säkra vår energiförsörjning, säger Wallenstams energichef Bo Strandberg. Vi såg för några år sedan hur energipriserna började skena.

Fastighetsbolaget har redan ett vindkraftverk utanför Uddevalla, Rålanda. Ytterligare två är på gång i södra Sverige. Wallenstam har nu sökt ett antal miljö- och byggnadslov för vindkraftverk runt om i Norden. Sammanlagt ett hundratal verk krävs för att producera de 130 MW som fastighetsbeståndet kräver.

Varför föll valet på vindkraft?
-Det var enkelt att komma upp i en större volym med vindkraft, säger Bo Dahlberg. Så länge det är förnybar energi är det inte omöjligt att vi kommer att jobba med mer än vindkraft framöver.

Wallenstam har, som enda företag utanför elbranschen, jobbat med elhandel på nordiska elbörsen sedan 1998. Att själv bli elproducent är inget stort steg, anser Bo Dahlberg. Möjligheten att sälja el externt finns också.

I dag värms de flesta av företagets fastigheter av fjärrvärme eller bergvärme. I all nyproduktion - och i det befintliga beståndet där det är möjligt - bygger Wallenstam in möjligheten till individuell mätning av el, vatten och värme.

ELISABET NÄSLUND

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.