Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

WSP plockar kontrakt i Ryssland

Publicerad: 16 september 2009, 07:30

WSP har undertecknat ett avtal med GT Morstroy som innebär att de kommer att leverera konsulttjänster till byggarbeten vid gasprojektet Shtokman i Barents hav. Avtalet är det första för det nyligen etablerade WSP Ryssland och dess nytillträdde vd Felix Fondem.


Endast några månader efter sin etablering i Ryssland har WSPs rysslandkontor kunnat teckna sitt första avtal. Kunden är teknikkonsulten GT Morstroy, rysk partner till Norska Multiconsult och avtalet omfattar konsulttjänster för arbete med byggprojekt i anslutning till Shtokman-gasfältet.

WSP kommer bland annat att granska och anpassa tekniska beskrivningar och ritningar enligt rysk standard. De kommet även att ge teknisk support rörande specifikationer för ritningar.

– WSP Rysslands huvudsakliga fokus att erbjuda lokala resurser till WSP-koncernen. Detta så att vi kan dra fördel av de investeringsplaner våra globala kunder har när det gäller en expansion in i landet, säger Felix Fondem, vd för det ryska bolaget.

Avtalet med GT-Morstroy omfattar konsulttjänster för fas 1 i onshore-projektet på Shtokmangasfältet. Gasfältet ligger i Barents hav och är en av världens största gaskondenserings-fyndigheter med reserver på cirka 3 800 miljarder kubikmeter gas och 37 miljoner ton kolväte. Anläggningarna som ska uppföras kommer att placeras inte långt ifrån staden Teriberka, 120 kilometer öster om Murmansk. Fas 1 omfattar en pipeline-terminal för gashantering, ett tåg och järnväg, som ska kunna transportera flytande naturgas (LNG), med en kapacitet på 7,5 miljoner ton per år, samt en exportanläggning för den Ryska och Europeiska marknaden.

– Vårt första avtal med GT Morstroy är relativt litet men ett viktigt genombrott på den ryska marknaden, fortsätter Felix Fondem. Detta kommer att motivera oss att ta ytterligare affärer i Ryssland. Även om vi idag befinner oss i en tuff period så pekar de flesta globala indikatorerna på kommande stora internationella investeringar, projekt och åtaganden i Ryssland i den nära framtiden.

Per Hindersson

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.