måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

WSP skaffar större kostym

Publicerad: 30 juni 2015, 15:17

Teknikkonsultföretaget WSP fortsätter att växa. I dag, tisdag den 30 juni, gick köpet av det norsk-svenska teknikkonsultföretaget Faveo igenom. Det gör bolaget störst på den Nordiska marknaden.

Ämnen i artikeln:

uppköpAlmedalen 2015WSPbyggkontrakt

Nomi Melin Lundgren

nomi@byggindustrin.se


– I Sverige kompletterar detta vår projektledningsverksamhet på ett mycket bra sätt. I Sverige har vi haft mest kompetens på fastighetssidan, men i och med köpet kompletterar vi med projektledarkompetens inom energi och infrastruktur, säger Magnus Meyer.

Den svenska delen av Faveo kommer att uppgå i WSP Management och den norska delen blir WSP Norge.

– I Sverige blir det en integration, men jag tror att den kommer att bli enkelt eftersom det rör sig om så kompletterande verksamheter, säger Magnus Meyer.

Faveos vd Knut Jonny Johansen är även han nöjd med affären.

– Genom att bli en del av WSP får vi internationell och organisatorisk styrka. För våra medarbetare innebär det nya möjligheter för vidareutveckling, säger han.

I och med köpet blir WSP det största teknikkonsultföretaget i Norden.

Enligt WPS:s vd och koncernchef Magnus Meyer är köpet en strategisk satsning.

– Absolut! Vi vill dubbla vår verksamhet i Sverige med fokus på projektledning och rådgivning. Detta ger oss en fantastisk grund att fortsätta att utveckla verksamheten, säger Magnus Meyer.

Han ser stora utmaningar inom detta område i och med energiomställningen och avvecklingen av kärnkraften bland annat. Även inom infrastrukturområdet är utmaningen enorm.

– Det finns så stora behov framöver. Vi har räknat ut att det finns en enorm infrastrukturskuld som uppgår till över 300 miljarder kronor på grund av eftersatt underhåll av vägar, järnvägar och va-nät, samtidigt som befolkningen i Sverige växer stort vilket ställer krav på bostäder, skolor med mera. Därför bedömer vi att det är väldigt viktigt att vara starka inom projektledning och rådgivning, säger Magnus Meyer.

WSP:s tillväxt är inte slut med det här förvärvet. Flera uppköp kan bli aktuella. I och med köpet av Faveo får företaget cirka 4 000 anställda i Norden, varav 3 000 i Sverige. Målet är att bli minst 5 000 anställda i Norden.

– Vi har en stark tillväxtagenda, säger Magnus Mejer. Tillväxten ska ske både organiskt och genom förvärv. WSP är ett av de största teknikkonsultföretagen globalt sett med cirka 30 000 anställda, men Magnus Meyer tycker ändå att företaget är för litet.

– Vi har inte en konsoliderad marknad. Jag tror att uppköpen i branschen kommer att fortsätta. Det finns mycket att vinna på detta, bland annat att vi kan använda oss av kompetenser från hela världen. Det är bättre för kunderna, säger Magnus Meyer.

Han tror inte att det finns någon risk för bristande konkurrens i branschen.

– Det är relativt låga inträdesbarriärer inom konsultbranschen, så den risken tror jag är långt, långt borta, säger Magnus Meyer.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev