Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Zengun breddar hemmamarknaden och satsar på nyrekryteringar – så gick det i kvartal fyra

Publicerad: 25 februari 2022, 09:42

Zenguns vd och koncernchef Mick Salonen Högberg.

Foto: Zengun

Zengun tog sitt största uppdrag någonsin under det fjärde kvartalet 2021. Med en geografisk breddning och stor orderstock siktar storbyggaren på att växa under 2022.


Ämnen i artikeln:

Zengun

Zengun ökade nettoomsättningen med nära 100 miljoner i fjärde kvartalet 2021, jämfört med samma period 2020. Den enskilt största händelsen i kvartalet var att bolaget i december slöt sitt historiskt enskilt största avtal – Haga norra kv. 1 i Stora Frösunda för Fabege. 

Läs även: Tre byggchefer: Så breddar vi våra ledningsgrupper

Uppdraget omfattar uppförande av ett kontorshus med underliggande garage med stark miljöprofil och en fasad i återbrukat tegel. Ordervolymen uppgår till cirka 1 miljard kronor.

På helåret minskade omsättningen jämfört med 2020, men det fjärde kvartalet markerade en vändning.

”Efter flera kvartal med lägre produktionstakt är vi nu tillbaka på en högre omsättningsnivå under årets sista kvartal. Vi omsatte 622 miljoner kronor under det fjärde kvartalet jämfört med 521 miljoner under motsvarande period föregående år. Vi avslutar även året med en rekordstor orderstock, vilket gör att vi ser med tillförsikt på framtiden”, skriver Zenguns vd Mick Salonen Högberg i sitt vd-ord.

Breddar hemmamarknaden

Zengun har historiskt varit verksamma i de mer centrala delarna av Stockholm, men har nu börjat bredda hemmamarknaden till att omfatta hela regionen. Detta har resulterat i nya uppdrag i Västerås och Uppsala.

”Zengun har länge haft siktet inställt på att bredda sin hemmamarknad. Vi har sagt att vi ska följa våra kunder – och nu realiserar vi det. Vi har arbetat metodiskt för att möta upp den ökade efterfrågan och på ett betryggande sätt utöka verksamheten”, skriver Mick Salonen Högberg.

Byggbolaget sitter i dag på en rekordstor orderstock och planerar att växa för att möta efterfrågan.

”Genom att behålla våra egna stjärnor och tillföra strategiska rekryteringar säkerställer vi fortsatt hög kvalitet i alla led, med projekt som levereras i tid, till nöjda kunder”, skriver Mick Salonen Högberg.

 

Zenguns 2021 i siffror

FJÄRDE KVARTALET

• Nettoomsättningen uppgick till 622,0 Mkr (521,4)

• Rörelseresultat före avskrivningar (EBITDA) uppgick till 26,3 Mkr (-2,3) motsvarande en EBITDA-marginal om 4,2% (-0,4%)

• Resultat före skatt uppgick till 9,2 Mkr (-41,7)

• Kassaflödet från den löpande verksamheten uppgick till -2,0 Mkr (-51,0)

• Orderingången uppgick till 1 073 Mkr (302)

• Orderstocken uppgick till 3 244 Mkr (1 082)

 

JANUARI – DECEMBER

• Nettoomsättningen uppgick till 1 777,1 Mkr (2 534,7)

• Rörelseresultat före avskrivningar (EBITDA) uppgick till 81,4 Mkr (90,0) motsvarande en EBITDA-marginal om 4,6% (3,5%)

• Resultat före skatt uppgick till 16,1 Mkr (6,0)

• Kassaflödet från den löpande verksamheten uppgick till 73,1 Mkr (63,8)

• Orderingången uppgick till 3 967 Mkr (1 317)

 

Anders Siljevall

Reporter

anders@byggindustrin.se

Ämnen i artikeln:

Zengun

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.