fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Arkitektur

20-timmarsbygge vinnare i krispig byggtävling

Publicerad: 17 december 2018, 11:12

Bild 1/5  Förskolan Forskaren korades till vinnare i förskoleklassen. Förskolans robothus kanske ger en fingervisning om hus framtidens samhällsplanering kommer att arta sig. Foto: Viktoria Garvare

Arkdes (Arkitektur- och designcentrum) traditionella pepparkakshustävling avgjordes nyligen. I den mest prestigefyllda klassen – publikens pris – gick vinsten till Jaqueline Broms. I proffsklassen vann Lindberg Stenberg Arkitekter.

Ämnen i artikeln:

pepparkakshusarkitekter

MdF

Mattias de Frumerie

mattias@byggindustrin.se


Temat i årets tävling var ”Lyxigt” och Jaqueline Broms skapelse, uppålad med polkagrisstänger, med pepparkaksfasad, fogar i kristyr och englasfönster av gelatin för tankarna till ett Muminhus, men det skulle kanske ha svårt att klara passivhusstandard. Bakom det stiliga projektet ligger omkring 20 timmar av projektering, grundläggning, stomresning och montering av byggherren Jaqueline Broms. Projektet genomfördes helt utan underleverantörer, enligt vad Byggindustrin erfar. Möjligen kan en polkagrisfabrikant och en gelatingtillverkare betraktas som underleverantörer.

I proffsklassen där bland annat arkitekter och bagare gjorde upp blev vinnaren Lindberg Stenberg Arkitekter med ett brutalistiskt punkthus i nio våningar.

Juryns motivering är: ”Ett lysande exempel på exponerad konstruktiv princip, där upprepning och varsam variation är nyckelord. Den vackert facetterade fasaden skiljer sig från den klassiska pepparkakshuskonstruktionen i och med de icke bärande väggarna. Vi uppskattar också ärligheten i materialen och den humoristiska användningen av prefabricerade element.”

På andra plats i proffstävlingen placerade sig Sveriges Arkitekter Ulltuna med en förtätad stadsmiljö av New York-snitt där de gröna gröna ytorna för stå för lyxen i den annars brungråa miljön.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev