Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arkitektur

Amerikansk arkitektbyrå ritar Nordens högsta hus

Publicerad: 18 juni 2014, 09:50

Polstjärnan kallas det amerikanska arkitektföretaget Skidmore, Orwings & Merills förslag till omvanling av Karlavagnsplatsen på Lindholmen i Göteborg.

Det blir den amerikanska arkitektbyrån Skidmore, Owings & Merrill (SOM) som får rita Nordens högsta hus, Karlavagnstornet, på Lindholmen i Göteborg.


”Ett identitetskapande förslag som tar ett smart helhetsgrepp om både skyskrapa och stadsmiljö.” Så lyder juryns motivering för att utse Skidmore, Owings & Merrills förslag Polstjärnan till omvandlingen av om­rådet Karlavagnsplatsen på Lindholmen.

Idén till att utveckla området med en spektakulär skyskrapa kommer ursprungligen från Ola Serneke, vd för Serneke Group. Planen är att höghusbyggnaden ska stå klar till år 2019 och hela området med totalt cirka 200 000 kvadratmeter blandstad ska vara klart till Göteborgs 400 årsjubileum år 2021.

Enligt tävlingsjuryn integrerar Skidmore, Owings & Merrills förslag för området närmiljön till en helhet som ger möjlighet till en levande stadsmiljö. ”Skyskrapans tydliga identitet ger karaktär och vitalitet till Lindholmen och blir Göteborgs nya landmärke och stolthet”, skriver juryn.

– Vi är mycket glada över att ha vunnit denna prestigefyllda tävling och är stolta över att få skapa en spektakulär byggnad och stadsdel för folket i Göteborg, säger Kent Jackson, Design Director på SOM.

Skidmore, Owings & Merrill har sitt huvudkontor i Chicago och har ritat sex av de 15 högsta byggnaderna i världen. Detta är första gången man ritar något i Norden. Byrån har bland annat ritat Hancock Building i Chicago 1969 (344 meter) och världens högsta byggnad Burj Khalifa 2010 (826 meter).

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.