lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Arkitektur

Årets Kasper Salin-pris en riktig skräll

Publicerad: 25 mars 2021, 14:43

Vinnaren av årets Kasper Salin-pris är en byggnad med mycket innehåll, såväl som lång historia. Foto: Jonas Malmström

Arkitekturgalan 2021 presenterade en något ovanlig vinnare av svensk arkitekturs mest prestigefyllda pris, Kasper Salin-priset. Det går i år till en byggnad som är både älskad och hatad och i Kasper Salin-sammanhang något så ovanligt som ett ombyggnadsprojekt.

Ämnen i artikeln:

Kasper Salin-prisetKasper SalinStockholms stadSveriges ArkitekterarkitekterStockholm

Nomi Melin Lundgren

nomi@byggindustrin.se


Ombyggnaden av arkitekten Peter Celsings byggnad Kulturhuset i Stockholm vinner Kasper Salin-priset 2020. 

Arkitekten bakom Kasper Salin-pristagaren, Per Ahrbom, på skärm vid prisutdelningen på digitala Arkitekturgalan. I studion Christina Holmberg, Grohe, jurymedlemmen Torun Hammar och moderator Parisa Amiri. Foto: Jonas Malmström

– Det är helt fantastiskt! Jag trodde aldrig att en byggnad som har funnits i 50 år skulle kunna vinna, men det ligger i tiden. Vi kan inte fortsätta som vi håller på nu. Vårt fokus har hela tiden varit att jobba med det befintliga beståndet innan man ger sig ut på jungfrulig mark, sa en mycket glad och rörd Per Arhbom, huvudarkitekt för Kulturhusets ombyggnad på arkitektkontoret Ahrbom & Partner Arkitektkontor.

Att Ombyggnaden av Kulturhuset och Ahrbom & Partner Arkitektkontor vinner Kasper Salin-priset är extra speciellt med tanke på arktitektkontorets och Kulturhusets historia.

Ahrbom & Partner startade verksamheten i sin nuvarande form 1999, men har sitt ursprung och arbetssätt i en tradition sedan 1960-talet. Arkitekterna Per och Ann-Charlotte Ahrbom arbetade hos Peter Celsing, som ritade Kulturhuset, fram till hans död 1974. 

Valet av vinnare kan sägas ge uttryck både för hur intressant arkitektur faktiskt kan stå sig över tid och ger också uttryck för en ny syn i arkitektsammanhang – hur man faktiskt kan uppgradera en befintlig byggnad. 

Priset kommer helt rätt i en tid när renovering och återbruk är helt nödvändiga för att samhällsbyggnadssektorn ska kunna klara sina klimatmål.

– Det redan byggda är det mesta vi har. Vi kan inte fortsätta som om det är Business as usual om vi ska nå våra klimatmål. Vi kan inte fortsätta att bygga nytt, sa Tobias Olsson, förbundsdirektör på Sveriges Arkitekter tidigare under Arkitekturgalan.

 

Ombyggnaden av Kulturhuset i Stockholm vinner Kasper Salin-priset 2020. Foto: Jonas Malmström

Kasper Salin-priset

Projekt: Kulturhusets ombyggnad

Arkitekt: Ahrbom & Partner Arkitektkontor

Byggherre: Stockholms stad

 

Juryns motivering lyder: 

”Vinnaren representerar betydelsen av en kvalificerad arkitekts närvaro över tid, där ombyggnaden utgör ett crescendo i en ständigt pågående process. Att tillåta estetisk spretighet och bara ändra det som behöver ändras kräver mod, skicklighet och kompetens. Utan att kompromissa kring ursprungsbyggnadens värden har arkitekterna med hög kvalitet revitaliserat betydelsen av öppenhet, föränderlighet och publik närhet.”

 

Om Kasper Salin-priset

Sveriges Arkitekter delar varje år ut Kasper Salin-priset till ett svenskt byggnadsverk eller grupp av byggnader av hög arkitektonisk kvalitet. Priset instiftades 1962 på grundval av en vilande donation av Stockholms stadsarkitekt Kasper Salin (1856-1919). Det delas ut till själva byggnadsverket och består av en bronsrelief, utformad av arkitekt Bengt Lindroos som fästs på byggnaden. Repliker av priset ges till byggherren och arkitekten.

Övriga nominerade till årets pris var:

Kunskapshuset i Gällivare

Arkitektkontor: Liljewall och MAF arkitektkontor

Byggherre: Gällivare kommun

 

Lindholmens tekniska gymnasium, Göteborg

Arkitektkontor: KUB arkitekter

Byggherre: Lokalförvaltningen Göteborgs stad

 

Norra tornen, Stockholm

Arkitekt: Office for Metropolitan Architecture (OMA)

Byggherre: Oscar Properties

 

 

 

 

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev