onsdag1 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Arkitektur

Årets nominerade till Kasper Salin-priset

Publicerad: 15 mars 2022, 09:06

Årets nominerade till Kasper Salin-priset: Filborna vattentorn i Helsingborg, Röda huset Sergels torg i Stockholm, Sara Kulturhus i Skellefteå och kontorshuset Skären i Stockholm.

Ett vattentorn i Helsingborg, ett kontor och en paviljong i Stockholm samt ett kulturhus i Skellefteå. Årets nominerade till det prestigefulla priset ska ”påminna oss om de demokratiska värderingar som bidrar till arkitektur som består”.

Ämnen i artikeln:

Kasper SalinSveriges Arkitekterarkitekter

Kasper Salin-priset har delats ut av Sveriges Arkiteker sedan 1962. De nominerade under 60-årsjubileet är: Filborna vattentorn i Helsingborg, Röda huset Sergels torg i Stockholm, Sara Kulturhus i Skellefteå och kontorshuset Skären i Stockholm.

– I dessa oroliga tider bevittnar vi tyvärr, på nära håll, hur lätt det är att förstöra arkitektur som århundranden av mänsklig vilja och ambition byggt upp. Att ge Kasper Salin-priset till samtidens framåtblickande byggnadsverk är att påminna oss om de demokratiska värderingar som bidrar till arkitektur som består, säger Sveriges Arkitekters förbundsordförande Emina Kovacic i en kommentar. 

Läs även: Whites vd Alexandra Hagen: ”Det bästa huset är det som aldrig byggs” 

Priset tilldelas varje år ett byggnadsverk eller grupp av byggnader som bedöms ha hög arkitektonisk kvalitet. 

– Det har varit ett bra år för arkitekturen, med flera kvalitativa och genomarbetade byggnader. I de bästa projekten har man engagerat sig i att förstå plats och sammanhang och har därmed haft ett fördjupat intresse för omgivningen, säger juryns ordförande Torun Hammar.

De nominerade är:

Filborna vattentorn, Helsingborg

Juryn motivering: ”Med klassiska och välproportionerade byggnadselement uppstår en struktur som upplevs tidlös och förmedlar ett slags urkraft och mysticism”.

Filborna vattentorn, Helsingborg. Arkitekt: Wingårdhs, beställare: Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp (NSVA). Foto: Werner Nystrand

 – Vattentornet använder en beprövad teknik genom att dra nytta av vattnets egen tyngd för att skapa tryck i ledningarna, vilket är energieffektivt. Att nominera ett vattentorn känns extra bra eftersom vattenhantering och -försörjning är en nyckelfråga för våra städer, säger Torun Hammar.

Arkitekt: Wingårdhs, beställare: Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp (NSVA)

Läs även: LISTA: Svenska vattentorn värda en omväg 

 

Röda huset Sergels torg, Stockholm

Juryns motivering: ”Att avstå från dyrbar kontorsyta för att i stället bygga i mindre skala ger plats för nya förbindelser och en nod som staden har saknat”.

Röda huset Sergels Torg, Stockholm. Arkitekt: Marge, beställare: Vasakronan. Foto: Johan Fowelin

– Genom att korta av kontorshuset och göra en trappa mellan Sergels Torg och Malmskillnadsgatan skapas ett nytt, viktigt stråk i staden. Den lilla röda byggnaden gör stor skillnad som en mötespunkt med en egen, stark karaktär, säger Torun Hammar.

Arkitekt: Marge, beställare: Vasakronan

 

Sara kulturhus, Skellefteå

Juryns motivering: ”Kulturhuset bevisar att trä går att bygga både högt och stort i – för många människor och funktioner i en väl gestaltad miljö”.

Sara Kulturhus, Skellefteå. Arkitekt: White, beställare: Skellefteå kommun. Foto: Jonas Westling

– Kulturhuset utvecklar trähustekniken, där innovation är en central parameter för att lyckas med klimatomställningen. Samtidigt skapar huset en gemensam plats för både besökare och Skellefteåbor där kultur, möten och hotell blandas, säger Torun Hammar.

Arkitekt: White, beställare: Skellefteå kommun

Läs även: 21 våningar av liv- och kultur 

 

Skären, Stockholm

Juryns motivering: ”Med sin modiga och lågmälda påbyggnad, som skapar lugn och kontinuitet i den byggda miljön, kan detta kontorshus bli ett föredöme för kommande tillägg”.

Kontorshuset Skären, Stockholm. Arkitekt: General Architecture, beställare: Hufvudstaden. Foto: Mikael Olsson

– Skären vid Norrmalmstorg tar sig an två svåra uppgifter: att modernisera 1980-talets kontor med sina låga takhöjder och ganska mörka våningsplan, samt att lägga till volym på ett befintligt hus och ändå få det att smälta in i staden, säger Torun Hammar.

Arkitekt: General Architecture, beställare: Hufvudstaden

Vem som vinner avslöjas på Sveriges Arkitekters Arkitekturgala den 7 april.

Maria Nordlander

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev