Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag09.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Arkitektur

Arkitekt Carl Nyrén fyller 90 år

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:44

Carl Nyrén legendarisk arkitekt fyller den 11 november 90 år. Carl Nyrén är mångfalt prisbelönad för sin lyhörda och finstämda arkitektur. Till hans ära har även en ny bok utkommit i dagarna The Architecture of Carl Nyrén skriven av Gary J Coates och utgiven på Arkitekturförlag.


- Carl Nyrén är produkt av den nordiska kulturtraditionen och särskilt den svenska välfärdsstaten med honnörsord som solidaritet och omsorg rotade i det så kallade folkhemmet. Samtidigt återspeglar hans arkitektur internationella strömningar och deras skiftningar. Så skriver den finländske professorn och arkitekten Juhani Pallasmaa i förordet till boken till en av Sveriges mest framstående och uppskattade arkitekter.
Carl Nyrén har varit ytterst produktiv och har alltid satt humanismen och socialt engagemang i första rummet. Bland hans många skapelser kan nämnas Arrheniuslaboratoriet vid Stockholms universitet i Frescati. Laboratoriebyggnaden blev klar 1973 och den har döpts efter den svenske kemisten och nobelpristagaren Svante Arrhenius. Byggnaden räknas till en av de mest lyckade exemplen inom strukturalismen.
Bland hans alster kan nämnas Gottsunda kyrka utanför Uppsala. Kyrkan invigdes 1980, som är en hög träkyrka med församlingslokaler och ett fristående klocktorn. Carl Nyrén belönades med Träpriset 1967. En annan uppmärksammad byggnad är Vitlycke museum i Tanum som invigdes 1998. Anläggningen med sin originella form är prisbelönt. Byggnaden är tudelad, utåtbuktande och har en basilika i obehandlad ek med en nedsänkt och överglasad taknock som sammanbinder två sidoskepp.

MARIANNE SILÉN

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.