Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arkitektur

Arkitekten leder hela byggprocessen i Polen

Publicerad: 12 maj 2008, 13:16

Man kan säga att det är lite annorlunda upplagt i Polen för arkitekterna. Det är en stor respekt för yrkeskunnande och för upphovsrätten, arkitekttiteln är i lag skyddad. Det säger arkitekt Roman Wozniak född och utbildad i Polen, när jag träffar honom i Näringslivets hus i Stockholm. Vi samtalar om skillnaden mellan arkitektrollen i Polen och Sverige. Bland annat är arkitektens upphovsrätt under lag skyddad i Polen. Roman Wozniak jobbar idag med Skanska i Polen och har stor erfarenhet av båda länderna.


- Det räcker inte bara med att gå i skolan och utbilda sig till arkitekt i Polen. Efter fyra år blir man arkitektingenjör, därefter följer två års studier, det vill säga totalt är det sex års studier med inklusive examensjobb när man kan kalla sig magister och arkitektingenjör, säger arkitekt Roman Wozniak. Men för att få skriva på projekt och att få ha kontroll på ett bygge måste man ha licens. Det krävs två år på bygget och där ska man ha det verifierat i en loggbok vidare måste man ha jobbat minst ett år på kontor. Och både på bygget och på kontoret har man handledare. Sedan måste man avlägga examen inför en kommitté. Efter det kan man börja jobba och har rätt att skriva sig för projekt och ha kontroll på bygget. Där man som arkitekt följer hela processen. Så man kan säga att efter nio år kan man kalla sig fullfjädrad arkitekt.

Kan en svensk arkitekt jobba i Polen?

- Han kan inte jobba själv i Polen utan han måste jobba ihop med en arkitekt som har rättigheter.

- En polsk arkitekt ansvarar för hela produktionen, inklusive konstruktionen, ventilation, byggnadsmanagement och så vidare. Det är bra, säger Roman Wozniak. Man får därmed en automatisk samordning i projektet, vilket vi saknar lite här i Sverige. Det är kanske lite mer byråkratiskt men säkrare. Man kan inte byta arkitekt heller därför är kontraktsskrivningen ytterst noggrann och tar längre tid att skriva än här.

- En annan rolig skillnad är att man i Polen inte får göra ritningar på mark man inte äger. Det krävs lagfart från markägaren.

Vad händer i Polen nu?

- Det händer väldigt mycket. Efter kommunismens fall är det många utländska investerare och även polska företag som har pengar och som driver fram olika sorts projekt. Skanska har sedan länge etablerat en projektutvecklingsenhet som numera jobbar över hela Polen i alla större städer, säger Roman Wozniak, som jobbar åt Skanska Projektutveckling i Polen. Just nu bygger Skanska ett stort kontorshus i sydvästra Polen på omkring 30 000 kvadratmeter samt ca 40 000 kvadratmeter kontor i södra Polen. Det byggs förutom kontorshus mycket bostäder. Spanjorer och italienare är med och bygger i Polen, koreaner och indier investerar i industribyggandet såsom bilar och elektronik. Sist men inte minst ska fem stora arenor byggas i Polen inom kort inför bland annat EM i fotboll som går 2012. Till det behövs utveckling av infrastrukturen med nya tåg- och tunnelbanelinjer samt motorvägar.

MARIANNE SILÉN

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.