Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arkitektur

Arkitekten som fotade Stockholm

Publicerad: 19 maj 2008, 13:39

Åren 1933-39 bodde och verkade den världsberömde fotografen Andreas Feininger, (1906-1999) i Stockholm. Han blev snabbt en av de ledande arkitekturfotograferna. Framförallt dokumenterade han det framväxande folkhemmet. 1939 lämnade han Sverige för USA där blev han mest känd för sin tid som fotograf för Life Magazine. Nu visas han stämningsfulla stockholmsbilder från 1930-talet på Stockholms stadsmuseum. Utställningen som öppnar den 24 maj pågår till och med 31 augusti.


Andreas Feininger föddes i Paris 1906 med växte upp i Tyskland. Fadern Lyonel Feininger, en av kubismens förgrundsfigurer, undervisade i grafisk formlära vid Bauhausskolan i Weimar.

Feininger utbildade sig till arkitekt och mer som en hobby började han samtidigt att fotografera och tillägna sig fotografins grunder. Han lärde sig se som en kamera, experimenterade med olika tekniker, med bildkomposition och grafisk verkan.

Nazismen var dock på frammarsch och som utlänning förbjöds Andreas Feininger att verka i Tyskland. Efter en kort tid i Paris flyttade han därför 1933, för övrigt samma år som Bauhaus stängdes, till Stockholm. I stället för att verka som arkitekt blev han arkitekturfotograf.

År 1936 utkom fotoboken Stockholm och 1991 donerade han bl a bilderna från boken till Stockholms stadsmuseum som nu visar ett urval.

Utställningen visades förra året på Scandinavia House i New York.

MARIANNE SILÉN

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.