söndag5 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Arkitektur

Arkitekten spelar större roll i Örebro

Publicerad: 5 december 2016, 06:08

Peder Hallkvist, stadsarkitekt i Örebro. Foto: Susanne Flink

Örebro kommun testar nya grepp för att bygga snabbt och effektivt. Efter att ha jobbat mycket med byggherresamverkan vill man nu ge arkitekter en chans att ta större ansvar i ett projekt genom att ge en arkitektbyrå option på en central tomt.

Ämnen i artikeln:

arkitekter

– Om vi väljs ut kan det här bli en möjlighet att själva få styra över utformningen av byggnaden och samtidigt fortsätta lära oss mer om alla sidor av ett projekts utveckling när vi själva är beställare, säger Joakim Kaminsky, arkitekt på Kjellgren Kaminsky, som är ett av de 13 arkitektföretag som anmält sitt intresse.

Örebro är en av de städer i landet som bygger mest just nu och Byggindustrin har tidigare berättat om ”Örebromodellen”, där kommunen jobbat med byggherresamverkan och har gett byggherrar en kostnadsfri option på tomter i kommande bostadsområdet Södra Ladugårdsängen och jobbat i gemensamma förstudier.

Läs mer: Byggherrar tvingas till samarbete.

Arkitektprojektet bygger på samma princip, men man ska i stället erbjuda optionen till en arkitekt. Den tomt som är aktuell för bygget ligger centralt i staden och lämpar sig inte för bostäder utan ska bli kontor, handel eller hotell.

– Vi valde den här tomten för vårt pilotprojekt för att vi äger marken och för att läget är fantastiskt bra. Den ligger strategiskt och synligt nära resecentrum och det är en plats som många ser när de rör sig genom staden. Så vi vill se riktigt god arkitektur på tomten, men inte något som bara är häftigt på 3D-bilder utan det ska kunna genomföras med gott resultat rakt igenom, säger Peder Hallkvist, stadsarkitekt i Örebro.

Kommunen har nu samlat in referensobjekt och information från de olika arkitekt­företagen och ska utifrån det välja ut ett företag som sedan får ta fram en förstudie i nära dialog med kommunen. Projektets kvaliteter kommer sedan låsas i ett bindande avtal som ska ligga till grund för bygglovet. Byggstart är beräknad till 2018.

– Genom att få optionen så får man större möjlighet att styra över hela processen och sin medverkan i processen. Vi ger arkitekten valfrihet att följa projektet hur långt som helst och hindrar inte någon som vill bygga. Det vore väldigt spännande om någon tar på sig byggherrerollen, men det är inget krav, man kan även i stället inleda ett samarbete med en annan bygg­aktör som finansierar och bygger, säger Peder Hallkvist, som är glad över att så många arkitektföretag visat intresse för att gå in i samarbetet med Örebro kommun.

Här ligger tomten som Örebro kommun vill ge en arkitektbyrå option på. Foto: Peder Hallkvist

I framtiden utesluter man inte att det kan komma liknande projekt med bostäder.

– Som stadsarkitekt möter jag väldigt många byggherrar och arkitekter och jag kan tycka att de ibland pratar förbi varandra och inte har förtroende för varandras kompetens. Det här är inte en modell vi kommer använda i alla projekt, men vi tänker att det kan rucka de mönster som finns och det kan mycket väl hända att vi gör ett nytt pilotprojekt som handlar om bostäder i stället om det här projektet blir framgångsrikt, säger Peder Hallkvist.

Kjellgren och Kaminsky har sitt huvudkontor i Göteborg och har arbetat med flera projekt i Örebro. Man har bland annat vunnit en markanvisningstävling för området Södra Ladugårdsängen. De har arbetat med flera projekt i egen regi varav två är inflyttade och klara och vill gärna ta rollen som byggherre om de väljs ut av Örebro kommun.

– Vi vill ha ett ägande i projektet genom hela processen för att garantera dess kvalitet. Under byggfasen kommer vi förmodligen bjuda in andra delägare som kan stärka vårt team inom finansiering och byggande, säger Joakim Kaminsky.

Här, i korsningen mellan Östra Nobelgatan och Östra Bangatan, ligger tomten där arkitekterna ska bygga.

Föreningen Byggande Arkitekter uppskattar Örebros initiativ. ”Det är bra att man vill sätta arkitekten i en mer central position”, säger Staffan Carenholm, tidigare förbundsdirektör i Sveriges Arkitekter och initiativtagare till Byggande Arkitekter.

Föreningen Byggande Arkitekter bildades för snart två år sedan och växer stadigt. Nu är det 25 arkitektföretag som är med i föreningen och flera av dem har anmält sitt intresse till Örebroprojektet.

Hälften av föreningens medlemmar är i dag redan byggande arkitekter och andra medlemmar har markanvisningar och står i begrepp att dra igång projekt, företrädesvis bostäder.

De byggande arkitekterna arbetar främst med egen projektutveckling och tar själva byggherrerollen, men det finns nu flera olika initiativ där företagen samverkar för att få till stånd större projekt.

En sak föreningen hoppas på är att i framtiden kunna göra hela arkitektkvarter tillsammans.

– Vi tänker att kanske fem–sex olika företag skulle kunna ta en markanvisning ihop och dela på den. Frågan har nu väckts i flera kommuner, säger Staffan Carenholm.

Många av föreningens medlemmar märker att det finns ett sug efter byggande arkitekter i kommunerna.

– Många kommuner är trötta på standardlösningar och likriktning och vill ha mer variation, säger han.

Samtidigt är många kommuner pressade att bygga mycket och snabbt, vilket kan göra att de blir beroende av stora aktörer som kan producera mycket och snabbt.

Men Staffan Carenholm tror att den som vågar satsa på att låta arkitekten bygga kan vinna fördelar.

– Jag har sett listan på de företag som har nappat på Örebroprojektet och det är en rad kompetenta arkitektföretag. De kommer komma med innovativa och intressanta idéer och kommunen kommer garanterat få en annan uppsättning idéer än om de hade gått tillväga på ett mer traditionellt sätt, säger han.

De vill rita i örebro

Arkitekter som har anmält sitt intresse för att bygga i Örebro:

■ Arkitektbyrån Design
■ Fojab
■ Kjellgren Kaminsky
■ Marge
■ Semrén & Månsson
■ Studio Stockholm
■ Sweco
■ Synk
■ Tengbom
■ Urban Design
■ Utopia
■ Wingårdhs
■ White

Martina Strand Nyhlin, frilansjournalist, red@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev