Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arkitektur

Arkitekter vill odla insekter i stadsmiljön

Publicerad: 9 juni 2014, 12:29

Bild 1/3  Insektsfarmerna som Belatchew Arkitekter skissat på heter Buzz Building och är avsedda för uppfödning av syrsor. Illustration: Belatchew Arkitekter

Belatchew Arkitekter föreslår att svenska storstadsbor ska börja äta insekter i stället för kött. Deras projekt Insect City visar att Stockholm kan bli självförsörjande på protein.

Ämnen i artikeln:

Belatchew Arkitekterarkitekterstadsutveckling

Elin Bennewitz

elin@byggindustrin.se


Belatchew Arkitekters studio Belatchew Labs har tagit fram ett förslag som visar hur urban insektsproduktion skulle fungera i Stockholm. Förslaget Insect City bygger på att nio rondeller runt om i Stockholm bebyggs med insektsfarmer. Stockholm skulle då vara självförsörjande på protein.

Insektsfarmerna som Belatchew Arkitekter skissat på heter Buzz Building och är avsedda för uppfödning av syrsor. Buzz Building består av tre våningsplan och har en odlinsyta på drygt 10 000 kvadratmeter. Byggnaden rymmer hela produktionsflödet, från ägg till färdig insekt.

Buzz Buildings bärande konstruktionen är en stålram som är inspirerad av insekternas håra yttre skal, det så kallade exoskelettet. På bottenvåningen finns en restaurang där insekter både tillagas och säljs.

Rahel Belatchew Lerdell, vd på Belatchew Arkitekter, säger att de med förslaget vill visa att det går att göra städer självförsörjande.

– Det är centralt inte minst för Stockholm och Sverige, där urbaniseringen går som snabbast inom EU, säger hon.

Belatchew Arkitekter har tidigare presenterat det urbana kraftverket Strawscraper för att visa hur städer kan bli självförsörjande på el.

Att äta insekter

■ Redan i dag äter 2 miljarder människor regelbundet insekter.
■ Det finns ungefär 1 900 ätbara insektsarter.
■ Det är miljövänligt – till exempel ger 10 kilo foder bara 1 kilo nötkött men hela nio kilo insekter.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev