Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arkitektur

Arkitekterna som sätter miljön i fokus

Publicerad: 6 mars 2008, 13:44

Arkitektparet Ylva Lindstedt och Jonas Nyberg, YAJ Arkitekter, är förutom skapare till en ekosmart arena på Gotland, även aktuella i utställningen Casa Cor i Stockholm, där de har satt ekologi i första rummet.


Ylva Lindstedt och Jonas Nyberg driver sitt arkitektföretag på heltid sedan ett år tillbaka. De är båda utbildade vid Arkitektskolan vid Chalmers Tekniska Högskola i Göteborg samt de båda danska arkitektskolorna Kunstakademiets Arkitektskole i Köpenhamn och Arkitekturskolen i Aarhus. Deras yrkesutövande har förutom i Sverige utspelat sig i London och Kuala Lumpur, Malaysia.
- Vår inriktning är en hög arkitektonisk kvalitetsnivå, snarare än en viss funktion eller skala, säger Ylva Lindstedt. Unika upplevelser är det övergripande målet för resultaten av våra uppdrag. Gemensamt för våra kunder är insikten om värdet av visionär arkitektur - i synnerhet den ekonomiska nyttan för kunden.
- Vår sammanlagda erfarenhet omfattar ett brett spektrum av funktioner och skalor: Arbetsplatser, bostäder, skolor, sporthallar, inredning, stadsplanering och infrastrukturprojekt i form av broar, terminalbyggnader och avluftningstorn, säger Jonas Nyberg.

Aktuellt just nu förutom den spektakulära Gotland Arena, är det annorlunda arkitektur- och designevenemanget Casa Cor, som nu har Europapremiär i Erik Lallerstedts T-house från 1910 i Stockholm. Huset har förvandlats till ett fiktivt hem för en excentrisk, fiktiv familj. 35 RoK om 1500 m2 med utsikt över Stureplan. 35 utvalda arkitektteam med fullständigt fria händer står för förvandlingen. Nämnas kan att till pressvisningen kom 160 journalister från 80 olika medier.  
- Vår installation i huset heter Biosfär T, säger Jonas Nyberg. Inspirationen kommer från NASA-experimentet Biosphere 2, som var ett försök att skapa ett slutet ekosystem bestående av människa, natur och teknologi.
- Biosfär T i T-house är en vegetationsstruktur som zigzagar sig ut i ljusgårdens luftrum, berättar Ylva Lindstedt. Det är ett embryo till den fiktiva familjens kompletta ekosystem i hemmet. Det är också vår vision om ett slags rum som vi önskar alla livs levande familjer: En prunkande lunga mellan inne och ute, mellan Skandinavien och Tropikerna, med ett sinnligt gestaltat system av drivbänkar, komposter och solcellspaneler. Här producerar vi vårt eget syre. Här renas luften vi andas. Här laddar vi också våra egna mentala batterier till ljudet av porlande vatten, i doften av solmogen mango, mynta och koriander.

Gotland Arena blir eko-smart vad gäller resurshushållning och total miljöpåverkan. För arenans visionära design står YAJ Arkitekter i samarbete med Jonas Runberger från Krets/Kungliga tekniska högskolan. Konstruktör är Londonbaserade AKT, genom Hanif Kara och Reuben Brambleby, framförallt kända för sitt samarbete med arkitektikonen Zaha Hadid.
Arenan, som beräknas vara klar 2011, ska rymma 4 500 besökare. Den skall ge plats för idrottsturneringar, konserter, mässor, och konferenser inom t ex innovativ clean tech. Initiativtagare till projektet är den ideella föreningen Endrebacke.

Ylva Lindstedt
Ålder: 40 år.
Familj: Man och två barn.
Bor: Danderyd.
Roligaste med jobbet: Utmaningen i att driva projekt från abstrakt vision till konkret färdigställande med bibehållen konceptuell skärpa.
Fritid: Segling (racing+cruising), sportdykning och skidåkning.


Jonas Nyberg
Ålder: 39 år.
Familj: Fru och två barn.
Bor: Danderyd.
Roligast med jobbet: Det färdiga resultatet, och resan dit. Jag har omfattande hands-on-erfarenhet, som jag ser som en absolut nödvändighet för en effektiv projekterings- och genomförandeprocess, och inte minst för ett riktigt bra slutresultat.
Fritid: Segling och att vistas i vår sommarstuga i Stockholms skärgård, ett exempel på mina självbyggerier.


Några av projekten:

Gotland Arena
Biosfär T i Casa Cor Stockholm 2007
Kontorsombyggnad för Acta Kapitalförvaltning i Halmstad
Villa på Lidingö
Villa i Båstad

MARIANNE SILÉN

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.