Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag19.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Arkitektur

Arkitektstudenter får nytt hem på KTH

Publicerad: 8 Juni 2015, 13:48

Bild 1/9  En rund, nedsänkt innergård är snart klar.

Foto: Johanna Åfreds

Efter 45 år utanför KTH flyttar arkitektutbildningen in på campus. "Vi har satsat på konvexa och konkava former som ger spännande rum och mellanrum", säger en av arkitekterna Martin Videgård Hansson.


Ämnen i artikeln:

KTHVidegårdArkitekturskolanTham

Nu är det dags för Arkitekturskolan, eller Skolan för arkitektur och samhällsbyggnad som den numera heter, att överge den brutalistiska betongbyggnaden från slutet av 1960-talet på Östermalm i Stockholm. Den 1 augusti börjar KTH betala hyra till Akademiska Hus för byggnaden som ligger på KTH:s mest centrala plats. Det vill säga precis bredvid ursprungsbyggnaderna i tegel ritade av Erik Lallerstedt.

– Det var en utmaning att få in en byggnad på en så liten triangulär tomt precis bredvid den etthundra år gamla huvudbyggnaden. Ett fristående hus blev ett sätt att lösa relationen med övriga hus så att de inte blev motbyggda, förklarar en av de vinnande arkitekterna Bolle Tham.

Tham och Videgård Hansson Arkitekter var en av fyra arkitektkontor som valdes ut för att genomföra parallella uppdrag. Deras förslag vann och har därefter uppförts av Peab som varit generalentreprenör sedan byggstarten 2013. Kostnaden för byggnaden ligger på drygt 400 miljoner kronor och det är Akademiska Hus som agerat byggherre.

– Byggnaden är robust, oöm, djärv och tuff. Den skäms inte för sig, säger Akademiska Hus fastighetsutvecklare Karin Ahlzén.

Fasadmaterial är rostrött corténstål med band av stora fönsterpartier. Invändigt dominerar betong och furu som väggmaterial.

– Vi tömde hela marknaden på klass-ett-virke. Totalt 90 000 löpmeter. Hela husets innerkärna är klätt med furu av bästa kvalitet, säger Mikael Ichu, konsult med egna företaget Mikael Ichu Projektledning.

Bottenvåningen är öppen för allmänheten liksom takterrassen med utsikt över hela Stockholm. Tre våningsplan innehåller ritsalar i öppna plan och indelning i mindre rumsformationer. Planlösningen är otraditionell som liksom byggnadens yttre präglas av runda, böljande former.

– Ett rätlinjigt system är inte alltid det effektivaste. Kurvor som det går att dra i gjorde att vi kunde få plats med allt på ett enkelt sätt, förklarar Martin Videgård Hansson och Bolle Tham.

De runda formerna ledde även till högre energieffektivitet. Nybyggnaden uppnår nivån Miljöbyggnad Silver.

– Det bidrog till att vi kunde tillåta oss så pass stora fönster, säger Bolle Tham.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.