Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arkitektur

Arkitekttävling inför förvandling av Råcksta

Publicerad: 14 april 2010, 09:33

Arkitektkontor från Danmark och Sverige deltar i en arkitekttävling om utformningen av ett nytt landmärke i Västerort.


– Vällingby Parkstad blir ett område där bostäder blandas med arbetsplatser och service för att skapa en stadsdel som lever under dygnets alla timmar, en del av promenadstaden. Kraven på arkitekturen är högt ställda och de som flyttar in får en hittills unik chans att påverka utformningen av sitt eget boende och dessutom bidra till att skapa en vacker och spännande stadsdel för framtida generationers stockholmare, säger Kristina Alvendal (M), stadsbyggnads- och fastighetsborgarråd, i ett pressmeddelande.

För att få garanterad hög kvalité på områdets profilbyggnader ordnar byggherren Sveafastigheter nu en arkitekttävling (parallella uppdrag) för utformningen av det första nya kvarteret som ska byggas i stadsdelen.

Tävlingen är startskottet för förvandlingen av området, där Vattenfall har sitt huvudkontor i dag, till den nya stadsdelen Vällingby Parkstad. Fyra högprofilerade arkitektkontor deltar i tävlingen för att få förvandla Vattenfalls nuvarande huvudkontor till den nya stadsdelen Vällingby Parkstad med  bostäder, kontor och serviceverksamhet för 3 000 människor.

– Vällingby Parkstad planeras på ett unikt sätt med stort fokus på arkitektur och arkitektonisk frihet och kreativitet. Det nya kvarteret ska bli en ny symbolisk entré för hela Vällingby från infartsleden Bergslagsvägen och ett landmärke i Västerort. De fyra arkitektbyråerna är tillfrågade då de är kända för modern arkitektur i världsklass, säger Simon de Château, vd på Sveafastigheter.

Kvarteret kan rymma handel i entréplanet samt kontor och bostäder i de övre planen. Stor flexibilitet i våningsplanens disposition eftersträvas då boende, företag och serviceinrättningar i Vällingby Parkstad erbjuds att köpa oinredda lokaler, råytor, av önskad storlek och själva utveckla sina idéer tillsammans med professionella fastighetsutvecklare, arkitekter och byggföretag.

– Vi efterfrågar arkitektoniska kvaliteter som kan mäta sig med Vällingby Centrums 50-talsarkitektur. Samtidigt prioriterar vi långsiktigt hållbara och koldioxidneutrala byggnader med väl prövade tekniska lösningar, säger planarkitekt Ulf Gillberg, Gillberg Arkitekter.

Vällingby Parkstad ska stå färdig om fem år.

De fyra arkitektbyråerna i tävlingen är de danska byråerna 3XN och BIG-Bjarke Ingels Group samt Tham & Videgård Arkitekter och Wingårdhs Arkitektkontor, båda från Sverige.

Ingrid Gallagher - ingrid@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.