Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arkitektur

Arkitekttävling om nytt kommunhus i Täby

Publicerad: 29 januari 2010, 13:52

Täby kommun har planer på att bygga ett nytt kommunhus i Täby centrum. Husets gestaltning ska avgöras i en öppen arkitekttävling.


Den 25 januari beslutade kommunstyrelsen i Täby att i samarbete med Sveriges Arkitekter bjuda in till en allmän arkitekttävling om ett nytt kommunhus på Attundafältet i Täby centrum.

En jury bestående av representanter för Täby kommun samt Sveriges Arkitekter kommer att utvärdera de inkomna bidragen.

Enligt planerna kommer det nya kommunhuset att ligga i Täby centrum på ett område intill Täby närsjukhus som nu används för parkering. Det nuvarande kommunhuset ligger i Roslags Näsby. Den byggnaden är från 1970-talet och ska genomgå omfattande underhåll.

Det nya kommunhuset ska finansieras genom en försäljning av marken i Roslags Näsby.

Tävlingen kommer att pågå till den 16 april och de vinnande förslagen presenteras i juni. Ambitionen är att det nya kommunhuset ska vara inflyttningsklart senast 2014.
Ett annat syfte med tävlingen är att upphandla arkitekt för det fortsätta arbetet med att projektera det nya kommunhuset.

Tävlingsuppgiften består i att:
• Gestalta en byggnad som ger uttryck för kommunens ambition att vara föregångare, utveckla en öppen och tillgänglig organisation samt ge hög kvalitet för skattepengarna.

• Ge förutsättningar för att kunna skapa en effektiv och trivsam arbetsplats som bidrar till den kommunala förvaltningens förnyelse och utveckling.

• Ge ett bidrag inför omvandlingen av Täby centrum till en levande och mänsklig stadskärna med särskiljande och attraktiv arkitektur.

• Belysa möjligheter till samordning med bibliotekshuset, där vissa kommunala verksamheter finns.

Tävlingshandlingarna finns i digital form på Sveriges Arkitekters hemsida www.arkitekt.se/tavlingar.

Ingrid Gallagher - ingrid@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.