Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arkitektur

Arkitektur för äldre visas upp

Publicerad: 27 november 2012, 08:32

Utställningen ”1/5 av ditt liv” vill visa stadsplanerare och arkitekter konkreta lösningar och visioner för hur nyproduktion och omdaningen av det befintliga bostadsbeståndet kan anpassas till den snabbt åldrande svenska befolkningen.


Dagens svenskar lever i snitt minst en femtedel av sina liv som pensionärer. Och om mindre än 30 år är 25 procent av befolkningen över 65 år.Problemet är att bostadsbeståndet inte är anpassat för detta.

Utställningen ”1/5 av ditt liv – bo bra på bättre dar” på Arkitekturmuseet i Stockholm visas fram till 3 mars 2013 och går sedan ut på turné i landet. Den är ett samarbete mellan Arkitekturmuseet och Hjälpmedelsinstitutet.

– Vi står inför en äldreboom, samtidigt som vi ser stora brister i dagens bostadsbestånd, säger Annica Lindgren, informationsansvarig på Hjälpmedelsinstitutet och för regeringsprogrammet ”Bo bra på äldre dar”.

– Hälften av de bostäder som dagens äldre över 65 år bor i är otillgängliga och de boende riskerar att bli fångar i sina egna hem. Det behövs en betydligt större nyproduktion av bostäder, av alla möjliga mellanformer och det är också jätteviktigt med en rejäl översyn av det befintliga beståndet. Vi behöver få med oss kommuner, kommunala bostadsbolag, privata fastighetsägare och byggare, säger Annica Lindgren.

Hjälpmedelsinstitutet driver inom ramen för projektet ”Bo bra på äldre dar” 76 projekt i 58 kommuner där man inventerar beståndet beträffande tillgänglighet, trygghet och gemenskap, arrangerar seminarier och konferenser och initierar tävlingar för arkitekter, entreprenörer och studenter.

Hjälpmedelsinstitutet hjälper till att ta fram kalkyler för förändringar och knyter samma nätverk mellan de olika kommunerna.

Utställarna har haft ett stort material – arkitekt- och designtävlingar och rapporter från de kommunala projekten – att utgå ifrån, men det hela har komprimerats i fyra kompakta ”hus” utifrån olika teman.

– Tanken är att ge möjlighet för allmänhet och fackfolk att fördjupa sina kunskaper och bidra till att fler bostäder passar en växande skara äldre, säger Tomas Lagerwall, projektsamordnare för ”Bo bra på äldre dar” på Hjälpmedelsinstitutet.

Per Hindersson

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.