Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arkitektur

Arkitektur skapad för små besökare

Publicerad: 19 november 2013, 12:52

En ny barnakut uppförs vid Universitetssjukhuset i Örebro. Det blir en lekfull byggnad med guldskimrande fasader och sedum på taket.


I dag samsas barn och vuxna på Universitetssjukhusets akutavdelning. Visserligen har barnen ett eget väntrum men det är trångt och inte så ändamålsenligt. Från och med i vår får de en egen akutmottagning med en lugnare miljö vilket betyder mycket både för de unga patienterna och för sjukhusets personal.

– Vi har inspirerats av barnen vid utformningen. Det är ingen fyrkantig byggnad vi ritat utan en byggnad med rundade hörn och organiska former som följer tomtens oregelbundna linjer, säger ansvarig arkitekt Bengt Folenius, Sweco.

Det mest kännetecknande för byggnaden blir dess fasader av gyllenglänsande, anodiserade aluminiumkassetter i olika storlekar. Stor omsorg har lagts ner på fasadens detaljer bland annat genom de dolda infästningarna. Som kontrast till de skimrande kassetterna står de lackerade fönstren och dörrarna i svartgått samt det sedumtäckta taket.

– Av miljöskäl har vi valt sedum på taket. Husen runt akutbyggnaden är högre vilket gör att de som arbetar i de högre byggnaderna har något vackert att blicka ner på, säger Bengt Folenius.

Barnakuten är en tillbyggnad som placerats i direkt anslutning till sjukhuset. Den omfattar väntrum, undersöknings- och behandlingsrum samt reception på tillsammans närmare 1 000 kvadratmeter. Alla utrymmen är helt och hållet anpassade för barn och ungdomar.

Huset är byggt med stålstomme och håldäcksbjälklag. Beställare är Landstingsfastigheter i Örebro och NCC är entreprenör. Barnakuten beräknas vara klar våren 2014.

Margareta Redlund Laninge

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.