Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arkitektur

Arkitekturfotograf med smak för drömska bilder

Publicerad: 21 april 2010, 12:29

Karolina Henke har skapat en ny typ av arkitekturfoto. Projektet har gjorts i samarbete med arkitektbyrån Jordens arkitekter.


När Karolina Henke träffade Jakob Wallér och Johnny Andersson från Jordens arkitekter på en middag startade ett samtal om arkitektur och fotografi. Mötet ledde vidare till ett konstnärligt samarbete som inte är slut ännu.

– De presenterade ett hus som de hade ritat, berättade sin vision med det och vad de hade tagit hänsyn till från sina beställare. Sedan var jag helt fri att tolka huset som jag ville, berättar Karolina Henke.

Karolina Henke, som vanligtvis jobbar som reklam- och modefotograf, kände sig så utmanad och inspirerad av uppgiften att hon valde att tolka ytterligare tio av arkitektkontorets byggnader. Resultatet finns nu att se i utställningen Hem ljuva hem med ett uns av hybris som visas på Arkitekturmuseet i Stockholm.

– I mina tolkningar gick jag ofta tillbaka till min barndom. Jag tror att man lägger grunden till hur man känner inför ett hem, vad man tycker är trevligt eller mindre trevligt, redan som barn.

Samtliga hus som Karolina Henke har tolkat är privatbostäder. Hälften av hennes fotografier är exteriörer och hälften interiörer. Alla familjer som bor i husen sade ja till att upplåta sina hem för hennes konstnärliga ambitioner.

– Efter att jag hade talat om ett hus med arkitekterna fick jag adressen och åkte ut och kände in det. Jag har låtit min egen intuition styra bilderna.

Karolina Henke berättar att en del har undrat hur man gör när man känner in ett hus.

– Jag har svarat att det är lite som när man ska flytta in i ett hus eller är på en lägenhetsvisning. Då kopplar man på en helt annan del av sig själv och börjar känna in hur det skulle vara att bo just där.

Ett av husen som Jordens arkitekter har ritat återfinns på en ö i Stockholms skärgård. Villan är helt i glas och har en kub inne i glaskroppen som fungerar som sovrum. Efter att ha sett den fick Karolina Henke inspirationen till fotot med namnet Ballerina.

– Det var så magiskt att se huset. Den gav mig samma stämning som när jag gick med familjen på balett som barn. Det skulle inte ha förvånat mig om det hade börjat singla ned snö och trippa fram ballerinor just där. Platsen var oerhört romantisk och vacker, nästan som att vara på en teater.

Ett annat av hennes fotografier har ett mörkare tema. Ett av hemmen som hon besökte var vackert och mycket välstädat. Det gav upphov till hågkomsten av hur det var att vara mörkrädd och ensam hemma som liten.

– Hemmet var väldigt perfekt och jag kände mig nästan rädd att jag skulle slå sönder något. Mina tankar gick till skräckfilmerna som min bror och jag tittade på som barn. Skräckfilmerna bygger alltid upp en perfekt känsla, det dramatiska kommer sedan i övergången när det vardagliga slås i kras.

Karolina Henke känner att hon har kunnat vara fri i sitt skapande och tolkat arkitektur på ett nytt sätt.

– Allt som har med form att göra är intressant och det är på så sätt jag ser på arkitektur. Just genom att jag kommer från ett helt annat håll och inte är så insatt inom arkitekturbranschen och dess historia har förmodligen gjort att jag kunnat vara fri i min tolkning.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.