Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arkitektur

Arkitekturmuseet ska förändras

Publicerad: 31 mars 2009, 12:54

Lena Rahoult vill att Arkitekturmuseet ska vara ett gränsöverskridande museum som bidrar till samhällsutvecklingen.


Sedan årsskiftet är Lena Rahoult chef för Arkitekturmuseet på Skeppsholmen i Stockholm. Vi träffas i hennes ljusa hörnrum med utsikt över vattnet.

Tidigare har Lena Rahoult varit chef för Designarkivet i Pukeberg i Småland.


– Jag är stockholmska från början så det känns bra att vara tillbaka, säger Lena Rahoult.

Hon har också bott och verkat i Paris i fjorton år.

– Egentligen är jag en riktig frankofil, jag har min dotter som är arkitekt boende i Paris med sin familj, så jag besöker dem ganska ofta där.

– Det är skillnad mellan dofterna i Stockholm och Paris. Paris doftar mer sensuellt. Det är heller inte så segregerat åldersmässigt där, säger Lena Rahoult.

Men tillbaka till chefsrollen på Arkitekturmuseet, som Lena Rahoult tar som en stor och spännande utmaning.

– Arkitekturmuseet står inför stora förändringar med ett nytt och vidare uppdrag, säger Lena Rahoult.

Museet ska bli en mötesplats för arkitektur, form och design och öka kunskapen om arkitekturens, formens och designens roll i samhället. Allt enligt en ny instruktion för museet som regeringen har beslutat om.
Regeringen har också beslutat att utse ett nytt insynsråd som ska ge råd och utöva insyn i verksamheten.

I rådet sitter under en tvåårsperiod Bo Erik Gyberg som är rektor för Nyckelviksskolan, Ewa Kumlin som är vd för föreningen Svensk Form, Suzanne de Laval som är arkitekt och ordförande i nätverket Arkitektur i skolan och Thomas Sandell, arkitekt, formgivare och delägare i arkitektbyrån SandellSandberg. Lena Rahoult blir ordförande i rådet.

– Vi ska också bli det hållbara museet. Tillsammans med vår hyresvärd Fastighetsverket undersöker vi hur byggnaderna på Skeppsholmen kan bli så energieffektiva som möjligt.

Vad mer är på gång?

– Vi beräknas få förstärkta anslag på ytterligare 10 miljoner kronor för 2009 och 2010. Det ska täcka kostnaderna för vårt vidgade uppdrag och för att vi tar över mötesplatsen för form och design från föreningen Svensk Form. I höst ska vi till exempel ha en stor utställning om infrastrukturen tillsammans med Banverket och Vägverket. Utställningen pågår till januari 2010. Museets besökare är till största delen högutbildade, det är viktigt att vi breddar vår målgrupp, säger Lena Rahoult.

– Vi ska satsa mycket på upplevelser av olika slag för att locka hit unga människor. Jag gillar att ha visioner, jag är road och intresserad av människor. Vi ska vara ett gränsöverskridande museum som bidrar till samhällsutvecklingen och belysa vad som händer. Därför vill vi samverka mer med andra myndigheter och med näringslivet. Alla vinner på det, säger Lena Rahoult.

Vidare ska en europeisk konferens i samband med att Sverige är värdland för EU hållas i Stockholm den 3–4 december. Konferensen har temat infrastruktur och ska hållas tillsammans med nätverket EFAP, Sveriges Arkitekter och Kulturdepartementet.

Kort om Lena Rahoult
Lena Rahoult är 58 år och konstnär och formgivare. Hon har tidigare varit chef för Designarkivet i Pukeberg i Nybro i Småland. Hon har varit projektledare och konsult, främst inom formgivning.

Lena Rahoult har också drivit ett eget företag inom design, konst och utställningsproduktion. Detta har hon gjort dels i eget namn, dels tillsammans med arkitekten Caroushka Streijffert under namnet Ruch.
Lena Rahoults förordnande som chef för Arkitekturmuseet löper fram till utgången av 2014.

Sedan den 1 januari 2009 har Arkitekturmuseet ett vidgat uppdrag som innebär att museet nu också ska innefatta design och formgivning i sin verksamhet. Museet ska också stärka sina samarbeten med andra myndigheter, aktörer och näringslivet.

Källa: Arkitekturmuseet

NICLAS KÖHLER - niclas@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.