Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arkitektur

Arkitekturpris till Äppelträdgården

Publicerad: 21 november 2011, 14:58

Sveriges bästa bostadsprojekt under de senaste två åren är Äppelträdgården i Västra Frölunda. Det nya småskaliga bostadsområdet belönades nyligen med Sveriges Arkitekters Bostadspris.


Infogat i ett befintligt miljonprogramsområde blandar Äppelträdgården stadsboende med villakänsla. Hyresrätter och äganderätter har byggts längs vänliga gränder i en gemensam trädgård.

– Priset är en bekräftelse på vårt sätt att ta helhetsansvar, säger Magnus Borglund på White som tillsammans med F O Peterson & Söner Byggnads AB ligger bakom vinnarprojektet.

"Ett inspirerande exempel på komplettering av ett miljonprogramsområde", skriver juryn i sin motivering.

Sienapriset för bästa offentliga miljö gick till Stortorget i Gävle. Juryn motiverar sitt val med att "omdaningen har gjorts med ett stort grepp passande för den stora uppgiften, vilket har gett gävleborna ett centralt stadsrum med stark egen identitet /./ präglat av både aktualitet och hållbarhet". Arkitekt är Andersson Jönsson Landskapsarkitekter genom landskapsarkitekt Anders Jönsson och landskapsarkitekt Stina Elonsson på uppdrag av Gävle kommun.

Redaktionen

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.