Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arkitektur

ÅWL Arkitekter vinnare om Ängelholms nya badhus

Publicerad: 8 april 2009, 13:23

I september 2008 gick Ängelholms kommun ut med en arkitekttävling i syfte att få fram ett förslag på ett nytt badhus. 192 tävlingsbidrag kom in, varav flera var från utländska aktörer. Efter en omfattande urvalsprocess utsågs slutligen ÅWL Arkitekters Zoetrop som vinnare. En zoetrop är en mekanisk apparat som skapar illusionen av rörliga bilder genom att ljus flödar genom en cylinder med springor i väggarna.


ÅWL Arkitekters förslag innebär att Ängelholm får ett nytt landmärke som pryder sin plats bredvid järnvägsstationen. Anläggningen är synnerligen genomarbetad miljömässsigt och kan jämföras med ett passivhus när det gäller energieffektivitet.

Den nya anläggningen har en rund organisk form och får en fasad där glaspartier i olika storlekar. Dessa kombineras med täta fasadpartier vilka påminner om zoetropens springor, därav namnet.

På kvällen ger de slitsade fasaderna ett vackert ljusspel på torget och dagtid skapar de spännande skuggor inne i anläggningen.

Zoetrop blir Ängelholms nya entré och är väl synlig från järnvägen. Det nya badhuset innebär att staden får ett nytt torg, med möjlighet till olika aktiviteter och rekreation.

Inne i Zoetrop fungerar innergården som en samlande punkt. Den tar in grönska och ljus, var man än befinner sig i anläggningen.

- Det finns flera skäl till att vi slutligen valde ÅWLs förslag. Det har en genomtänkt funktion, är mycket vackert och det ligger ett stort miljö- och energimedvetande bakom förslaget. Anläggningen är också klokt placerad på tomten och utnyttjar den på bästa sätt, säger Åsa Herbst, kommunalråd i Ängelholm och juryns ordförande.

Ett team bestående av åtta arkitekter har arbetat med tävlingsförslaget på ÅWL.

- Vi är oerhört glada över att ha fått uppdraget att förverkliga Zoetrop. Just att vi var så många, och att alla i teamet bidrog med sin speciella kompetens var en viktig framgångsfaktor, säger Malin Pappila, arkitekt ÅWL.

I teamet fanns bland annat en specialist på miljö- och energieffektiviseringsfrågor samt en landskapsarkitekt.

MARIANNE SILÉN - marianne@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.