Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arkitektur

"Beställarna måste kräva bim"

Publicerad: 7 oktober 2010, 12:29

Siri Segernes från Link Arkitektur visar hur Sverige kan lära av Norge för att göra framsteg.


Norge ligger flera år före Sverige inom bim. Stora norska byggherrar gick i bräschen och krävde att bim skulle tillämpas i projekten. Nu tycker Siri Legernes, koncernchef för norsksvenska Link Arkitektur, att de svenska byggherrarna ska agera på samma sätt.

– Det är hög tid att de stora byggherrarna i Sverige tar initiativet och kräver av konsulter och entreprenörer att de tillämpar bim, säger Siri Legernes på besök i Stockholm.

Enligt henne har en enda person haft avgörande betydelse för att den norska byggsektorn har kommit så långt inom bim.

– Øivind Christoffersen som är chef för den stora statliga byggherren Statsbygg tog initiativet för omkring fem år sedan. Han har själv en bakgrund inom informationsteknik och insåg tidigt hur mycket alla parter inom bygg- och fastighetssektorn har att vinna på att tillämpa bim.

När en så stor och betydelsefull beställare som Statsbygg tog initiativet följde ganska snart rader av andra beställare efter.

– I dag har Norge nått en hög mognad inom bim. Det kanske också beror på att vi är lite mera cowboys och vågar lite mer i Norge, säger Siri Legernes.

Inom Link arbetar man nu aktivt för att överföra kunskap om Link från Norge till Sverige. För detta har man bildat en grupp som leds av Links bim-ansvariga, Ulrika Gyllenberg.

– Projektledarnas roll kommer att förändras radikalt allt eftersom bim vinner insteg. Designprocessens alla steg, från analys till kvalitetssäkring, blir mer tillgängliga för kunden, säger Ulrika Gyllenberg.

Linda Marend, vd för Link Arkitektur i Sverige, framhåller bim som den väg som byggsektorn måste välja för att förbättra produktiviteten och för att skapa de energieffektiva byggnader som vi behöver.

– Och jag som arkitekt vet hur viktigt det är att arkitekter, övriga konsulter samt beställare samarbetar i projektets allra tidigaste skede då många avgörande beslut fattas.

Hon anser att bim blir avgörande när byggsektorn ska förbättra sin produktivitet. Däremot tror hon inte att byggsektorn kan komma lika långt som till exempel fordonsindustrin.

– Vi flyttar runt från ett objekt till nästa, det ger inte samma möjligheter till upprepning som i den stationära industrin, säger Linda Marend.

Siri Legernes pekar på två frågor inom bim som beställare och entreprenörer i Norge och Sverige måste lösa framöver.

– Den första frågan gäller arbetsprocessen, alla vet att alla parter måste komma in tidigt. Men vi är inte där ännu. Vi måste förändra vårt sätt att arbeta och tänka kring bygg- och projekteringsprocessen.

Den andra frågan gäller juridiken, hur fördelar man det juridiska ansvaret? Vem äger informationen och vem bär det juridiska ansvaret för de olika beståndsdelarna när bim i så hög grad bygger på integration?

– Det här är ett bekymmer. Hittills har vi sluppit rättsprocesser och vi har jurister som arbetar med att räta ut alla lagliga frågetecken.

Huvudkontor i Oslo
Link är att av de större arkitekturföretagen i Skandinavien och har drygt 260 anställda.

Link-gruppens moderbolag har sitt säte i Oslo och ägs gemensamt av WSP Sverige, Multiconsult och Links ursprungliga ägare.

Björn Dickson - bjorn@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.