Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arkitektur

Betongens sju underverk utsedda

Publicerad: 11 september 2008, 08:01

Svenska folket har fått säga sitt om betong. En av vinnarna är arkitekten Bengt Lindroos vars byggnad Kaknästornet nu räknas till ett av landets sju betongunderverk.


När tidningen Betong utlyste tävlingen om den svenska betongens sju underverk nominerades 21 stycken byggnader. Därefter fick svenska folket rösta på tidningens hemsida. I går kväll sprättades sju kuvert innehållande vinnarna under en galakväll på Berns i Stockholm.

Till vinnarna hör idel välkända byggnader: vattentornet i Örebro, Sandöbron, Turning Torso, Kaknästornet, nya Svinesundsbron, Arlandas flygledartorn och förbindelsen över Öresund.


Fakta: Betongens sju underverk

Vattentornet i Örebro
Motivering:
Tillverkad med en spektakulär byggnadsteknik, där man först tillverkade en gigantisk hatt som sedan sköts uppåt med hjälp av 32 specialkonstruerade domkrafter. I 50 år har den vakat över Örebro. Detta gör svampen till en av betongens sju underverk.
Sandöbron
Motivering:
Efter att ha drabbats av Sveriges största arbetsplats olycka genom tiderna stod den till slut klar. Med sina 264 meter var den under 21 års tid världens längsta betongbro i ett spann. Nu är den Sveriges nordligaste betongunderverk.
Turning Torso
Motivering:
Santiago Calatravas vridna skulptur av en människokropp förvandlad till Europas näst högsta bostadshus. Den har inte bara gett Malmö en siluett utan satt Sverige på arkitekturkartan. Turning Torso är ett av betongens sju underverk.
Kaknästornet
Motivering:
Är en av norra Europas högsta byggnader och tillverkad med glidformsgjutning. Har med sina 34 våningar en bländande utsikt där man en molnfri dag kan se upp till sex mil. Det gör Kaknästornet till ett underverk i betong.
Nya Svinesundsbron
Motivering:
Tål vindstyrkor på upp emot 50 meter per sekund utan att kränga mer än 300 centimeter. Är världens längsta bro med en båge. Detta tillsammans med den djärva designen gör Nya Svinesundsbron till ett av betongens sju underverk.
Flygledartornet på Arlanda
Motivering:
Inspirerad av den nordiska mytologin. Utsmyckad med en saga om sårbara människor och skirt liv. Att man dessutom för första gången I världshistorien monterat prefab-element uppifrån och ner gör Arlanda Flygledartorn till ett betongunderverk.
Öresundsförbindelsen
Motivering:
Det krävdes 958 000 kubikmeter betong innan den tillslut stod klar, världens längsta snedkabelbro för väg- och järnvägstrafik. Bron har nu skapat en region och förbundit oss med danskarna. Detta gör Öresundsförbindelsen till ett av betongens sju underverk.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.