Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arkitektur

Betongpris till Wingårdhs

Publicerad: 23 maj 2012, 18:41

Nybyggda Kungsholmsporten i Stockholm vann Svensk betongs arkitekturpris. De två höga bostadshusen har ritats av Wingårdhs arkitektkontor.


Svensk betongs arkitekturpris delades ut för elfte gången och är en fortsättning på Betongvaruindustrins arkitekturpris som fick nytt namn när betongbranschens organisationer samlades under namnet Svensk betong.

Tre projekt hade nominerats till arkitekturpriset. Övriga två var Lindhagsskrapan i Stockholm ritad av Rosenbergs arkitekter och Villa Widlund med Claesson Koivisto Rune som arkitekt. Kriterierna för att få priset är att betongelement i hög grad ska ha bidragit till arkitekturen.

Kungsholmsporten ligger på den nybyggda delen av Kungsholmen alldeles vid den starkt trafikerade Essingeleden. De två höghusen ger ett robust intryck utan att för den skull verka vara gråa kolosser.

Bullerstörning och risk för explosioner har hanterats på ett bra sätt och juryn berömde särskilt ambitionen att låta skarvarna mellan betongelementen synas. Här har Wingårdhs haft studentbostäderna Chabo i Göteborg som förebild och lärt sig hur synliga skarvar kan hanteras och bli en del av arkitekturen.

Wingårdhs arkitektkontor har vunnit många priser men aldrig tidigare Svensk betongs arkitekturpris. På meritlistan står fem Kasper Salinpriser och Träpriset en gång.

Margareta Redlund Laninge

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.