Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arkitektur

Blekt ljus skymtar för arkitekter

Publicerad: 29 oktober 2009, 12:42

Arkitektkonjunkturen. Botten är nådd, men räkna med ett segt 2010.


De flesta bedömare anser att konjunkturen för arkitekter har nått botten och till och med vänt upp. Men utsikterna för 2010 är ändå inte alltför ljusa. Informationsföretaget Sverige Byggers byggstartsindex visar en minskning med 16 procent till och med september 2009, medan projekteringsindex visar + 5 procent. Det ser kanske inte allt för hoppingivande ut, men ser man till historiska byggstartsindex för det totala byggandet ser man tydligt att kurvan bottnade under andra kvartalet 2009. Detta index låg på -14 procent, en siffra som förbättrades något till -7 procent under tredje kvartalet.
- Trenden tycks vara att det har bottnat och vänt upp, bekräftar Peter Åhs på Sverige Bygger.
Den som bara tittar på staplar och diagram blir lätt förvirrad. En del siffror är skrämmande stora. Exempelvis visade byggstartsindex för bostäder – 43 procent under andra kvartalet i år och -37 procent för tredje kvartalet. Men i verkliga livet har många arkitekter klarat krisen relativt bra.

- Förra hösten sjönk förväntningarna djupt ner, men sett till orderingång blev inte nedgången så djup som befarat. Det säger David Cramér, marknadsanalytiker på STD (Svensk Teknik och Design).

Den allmänna bilden är att arkitekter och teknikkonsulter som arbetar med infrastrukturprojekt har haft bra beläggning under krisen, inte minst tack vare stimulanspaket. Även inom kraft, energi och miljöanläggningar har orderingången snarast ökat.

”Politiska” projekt av annan typ har inte varit lika gynnade.

- Den stora oron som inträdde förra hösten gjorde att till exempel kommuner sköt upp beslut och igångsättningarna drog ut på tiden, säger Monica von Schmalensee, vice vd på White arkitekter.

Hon tycker sig dock märka att beslutsfattare inom kommuner nu är lite mer optimistiska. Samtidigt vet hon av erfarenhet att även valår brukar innebära att besluten skjuts upp.

Men hur ser det då ut nästa år? Även om konjunkturen bottnar ut är det ingen som väntar någon snabb vändning uppåt. Många har klarat 2009 genom att avsluta stora projekt.

- Jag tror inte någon kommer att dra igång stora riskprojekt under 2010. Visst kommer det en del, men de projekten kommer att vara behovsstyrda, förutspår Monica von Schmalensee.

I slutet på förra veckan presenterade Boverket sin prognos över bostadsbyggandet. Den visar en viss uppgång i bostadsbyggandet, om än från en låg nivå.

- Vi räknar med att 2009 kommer att hamna på 16 500 nya bostäder, vilket är samma nivå som 1999. Nästa år stiger siffran till 20 500 nya bostäder, säger analyschefen Martin Hedenmo.

Men det är nya bostäder. Totalt innebär det att omkring 30 000 nya bostäder kommer ut nästa år – medan behovet är omkring 40 000.

- Enligt vår prognos blir det alltså en uppgång, vilket borde gynna arkitekter och andra konsulter som ligger tidigt i konjunkturen, säger Martin Hedenmo.

Ingrid Kindahl - ingrid.kindahl@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.