Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arkitektur

Bocken och Svanen - Gävle får två landmärken

Publicerad: 23 april 2009, 04:31

År 2014 får Gävle ett nytt landmärke. Då ska Svanen, den nya skyskrapan i Teknikparken i Gävle, stå inflyttningsklar, förutsatt att finansieringen löst sig.


Arkitekterna Ori Meron, Robert Petrén och Ari Leinonen har tagit fram byggnaden på Länsförsäkringars uppdrag: Ett 150 meter högt hus, där bottenvåningen har 90 meters diameter och de översta våningarna kommer att synas flera mil utmed E4. Totalytan blir på 55 000 kvadratmeter, inklusive parkeringsdäcken i källaren. Den yta som ska hyras ut blir på cirka 45 000 kvadratmeter – betydligt mer än samtliga kommersiella lokaler som kommunens fastighetsbolag Gavlefastigheter förvaltar.?
?
Finansieringen är ännu inte löst. Det handlar om en miljardaffär, men Länsförsäkringar Gävleborg har satt ett tak för sin egen investering på 100 Mkr, och några andra finansiärer finns inte än.?Nio tiondelar av bygget är alltså ännu ofinansierat.?

80-85 procent av lokalerna ska vara uthyrda innan man beslutar om byggstart.?
?
– Vi har testat idén på några tänkbara hyresgäster och i dag har vi en lista på ett tiotal intresserade företag. Men det är stora ytor att hyra ut, men det är också därför vi breddat marknaden genom att planera även för hotell och bostäder, säger Birger Lövgren, vd i Länsförsäkringar Gävleborg vid avtäckningen av Svan-modellen, skriver Gefle Dagblad.?Hur hög hyran blir finns det ännu inga siffror på, men gissningsvis hamnar hyresnivån på 16 000 kronor kvadratmeter för kontoren.?

Birger Lövgrens vision är att Svanen ska bli ett landmärke, en spektakulär byggnad som förhoppningsvis drar nya företag till Gävle.
?
– Turning Torso i Malmö har varit inspirationskälla till Svanen, säger Birger Lövgren. Och Turning Torso och Öresundsbron har skapat framtidstro i Malmö. Men samtidigt blev Turning Torso för dyr, och det misstaget tänker vi inte upprepa. Blir det för dyrt kommer stoppar vi.

ingrid gallagher - ingrid@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.