söndag2 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Arkitektur

Boverket får mer pengar till arkitektur

Publicerad: 6 april 2018, 07:53

Foto: Franz Feldmanis

Regeringen ger Boverket uppdraget att stärka sitt arbete med arkitektur och gestaltad livsmiljö. För genomförande av uppdraget får myndigheten 15 miljoner kronor under 2018. Bland annat innebär det att Boverket nu inrättar en riksarkitektstjänst.

Ämnen i artikeln:

arkitekter

I februari presenterade regeringen propositionen Politik för gestaltad livsmiljö, som tar ett helhetsgrepp om arbetet med den gestaltade livsmiljön och ska samtidigt vara en samlad nationell arkitekturpolicy.

Nu ger regeringen Boverket uppdraget att stärka sitt arbete med arkitektur och gestaltad livsmiljö. Boverket ska ansvara för samordning, kompetensstöd och främjande insatser till offentliga aktörer på nationell, regional och lokal nivå. För genomförande av uppdraget får myndigheten 15 miljoner kronor under 2018.

– Arkitektur och gestaltad livsmiljö måste få en större betydelse i planeringsarbetet. Regeringen ger nu Boverket i uppdrag att stärka sitt arbete med arkitektur och Boverket tillsätter en riksarkitekt. Det är en tydlig markering att arkitekterna ska ha en central uppgift i arbetet med att planera framtidens samhällen, säger bostadsminister Peter Eriksson.

Boverket ska öka kompetensen, inspirera och driva på utvecklingen för att offentliga och privata aktörer ska höja den arkitektoniska kvaliteten i det som byggs och skapa goda livsmiljöer. Boverket ska också vägleda landsting, kommuner och privata aktörer för att skapa en god gestaltning av vårdens respektive skolors och förskolors fysiska miljö.

– Det här är ett stort och viktigt uppdrag, inte minst när vi bygger många nya bostadsområden runt om i landet. Vi måste bygga hållbara livsmiljöer där människor vill leva och bo, och här spelar arkitekturen en stor roll, säger Anders Sjelvgren, generaldirektör på Boverket.

I uppdraget ska Boverket samarbeta med ett stort antal aktörer och särskilt med Riksantikvarieämbetet, Statens konstråd och Statens centrum för arkitektur och design.

Rekryteringen till tjänsten som riksarkitekt pågår just nu.

Anders Siljevall, anders@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev