Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag03.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Arkitektur

Brasiliens heta arkitekturhändelse Casa Cor nu i Sverige

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:44

En sanslös designupplevelse väntar i höst på T-house i Stockholm. Arkitekterna Thomas Sandell, Nina Jobs och Olle Rex med flera deltar i Casa Cor.


Det är en spännande blandning av arkitekter och designers som nu antar utmaningen att i sommar förvandla 2 000 kvm yta i T-house på Engelbrektsplan 1 i Stockholm. Det anrika hörnhuset från 1910 med sin fantastiska våning ritad av arkitekt Erik Lallerstedt kommer invändigt att genomgå en spännande förvandling.
35 arkitekter och designers ska designa och inreda de magnifika rummen. Målet är att skapa en unik och levande utställning som pågår fr o m september och sex veckor framåt. Här ska det senaste och mest nyskapande samlas inom svensk arkitektur och design.
- De tomma rummen ska bli ett passionerat hem för en fiktiv familj, säger Lotti Ander på Casa Cor.
Besökaren träder in i ett inspirerande och levande hem som rymmer det senaste inom arkitektur, design och teknik. Meningen är att man ska kunna använda detta som inspiration och planering för inköp av produkter och tjänster.
Den totala ytan för utställningen är ca 10 000 kvm, både butik och kontor. Varje våningsplan i jugendhuset är stort och luftigt. Fastigheten som ägs av Humlegården kommer att moderniseras för att senare kunna hysa nya hyresgäster.
Vad är då Casa Cor? Fenomenet startade för tjugo år sedan i Brasilien och baseras på upplevelse och inspiration. I Brasilien är det numera landets mest betydande arkitekthändelse som i hög grad påverkar trender och opinionsbildare inom området. Evenemanget genomförs årligen i ett femtontal städer i Sydamerika, och har hittills haft närmare fyra miljoner besökare.
Vad händer nu?
- Den 2 juli intas huset av kreatörerna. Var och en har då fått ett rum som de är fria att förvandla enligt eget tycke och smak. Varje rum har en specifik funktion. Den 31 augusti sker invigningen och den 1 september öppnar portarna för allmänheten. Efter sex veckor rivs allt och delar av inredningen säljs via auktion, säger Lotti Ander.
Vad händer framöver?
- Casa Cor återkommer till Stockholm under samma period nästa år, i en ny byggnad med nya kreatörer. Dessutom etableras Casa Cor i ytterligare en svensk och en europeisk stad under 2008.
Bakom Casa Cor i Sverige står fyra personer: Lotti Ander, journalist och egen företagare inom media och design. Hon var tidigare chefredaktör i tio år för tidningen Sköna Hem, Claudio Martins, entreprenör och delägare i Pavlon, ett brasilianskt möbel- och inredningsföretag som utvecklat internationell affärsverksamhet i Sverige, Henrik Norström, egen företagare inom affärsutveckling och finans och Peter Hallén, designarkitekt, bl a har  hans restauranginredningar väckt stor uppmärksamhet. ShowHouse Group AB har ensamrätten till varumärket Casa Cor i Europa. Casa Cor i Barsilien ägs av Banco Patria, en av de större private equity grupperna.

MARIANNE SILÉn

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.