söndag5 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Arkitektur

Byggare och arkitekter ska mötas i skolbänken

Publicerad: 15 december 2016, 06:01

Bild 1/2  Peter Santesson är en av initiativtagarna till den nya kursen på KTH. Foto: Privat

Peter Santesson, arkitekt på Synk Arkitektur, och styrelseledamot i Stockholms byggnadsförening, är en av initiativtagarna till en ny kurs på KTH. Kursen ”Komplexitet och konflikter i stadens byggande” ska få arkitekter, byggare och tjänstemän att bättre förstå varandra.

Ämnen i artikeln:

arkitekter

Varför behövs den här kursen?

– Vi står inför en gigantisk och snabb utbyggnad av våra städer. Samtidigt blir stadsbyggnadsprocessen allt mer komplex. Vi har tagit fram kursen ”Komplexitet och konflikter i stadens byggande” för att vi ska förstå varandras roller och diskutera hur vi tillsammans kan genomföra effektiva stadsutvecklingsprojekt av hög kvalitet.

Hur omfattande är kursen?

– Kursen är på fem heldagar, under januari till mars 2017, och är en första fristående del i en större utbildningssatsning som har blivit möjlig genom en donation på 10 miljoner kronor till KTH från Stockholms byggnadsförening.

Vilka vill ni nå med kursen?

– Kursdeltagarna skall vara samhällsbyggare med tre års yrkeserfarenhet och en stark vilja att leva sig in i andra människors perspektiv. Men framförallt lägger vi stor vikt vid blandning av deltagare så att många roller och perspektiv finns representerade i kursen. Många har sökt men det finns platser kvar till kursen, som börjar 20 januari nästa år!

Om du ska locka med lite av kursens innehåll, vad vill du lyfta fram då?

– Att höra några av landets ledande befattningshavare inom samhällsbyggnadssektorn berätta om projekt som låst sig trots att alla inblandade hade goda avsikter, och hur de lyckades få med sig alla för att nå en lösning. Eller att ta del av övriga kursdeltagares personliga och öppenhjärtiga erfarenheter och lärdomar i liknande projekt.

Vad tror ni att era kursdeltagare kommer kunna bidra med efter att ha gått kursen?

– Vi tror att de kommer nå snabbare och bättre resultat i sina vanliga projekt. Vi tror också att det kommer bildas ett alumni-nätverk för kursdeltagare, där man informellt kan fråga varandra om råd.

Mer om kursen

Du kan läsa mer om kursen och anmäla dig på www.kth.se.

Martina Strand Nyhlin, frilansjournalist, red@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev