Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arkitektur

"Byggare - sätt arkitekturen högt på agendan"

Publicerad: 30 juni 2011, 07:54

Catherina Fored utsågs den 17 juni till ny förbundsdirektör för Sveriges Arkitekter. – Jag trodde inte att jag skulle bli tillfrågad; men jag blev glad och stolt när jag fick frågan.


– Uppdraget passar mig med tanke på min breda bakgrund.

Catherina Fored är arkitekt i botten, men bestämde sig tidigt för att bredda sig, först inom projektledning och därefter (med) i beställarrollen. Dessutom har hon jobbat som projekterande arkitekt, bland annat på BO01 då hon i gemensamt bolag med Midroc ritade och byggde projektet Townhouse.

Under senare år har hon jobbat nära byggindustrin, och hon har som mål att disciplinerna ska närma sig varandra ytterligare.
– Jag projekterar alltid med fotfolket, exempelvis produktionschefen. Då lär man känna varandra och det betyder mycket.

Vilka frågor vill du driva?
– Jag vill höja arkitektens roll ytterligare ett steg.

Catherina Fored menar att om man exempelvis tar arkitektens idé och vision och sätter det i händerna på en entreprenör så skalas den ursprungliga tanken lätt bort.

Ekonomi, skönhet och teknik ska gå hand i hand genom hela projektet, därför är det viktigt att arkitekten är med genom hela skedet.

Hon pekar exempelvis på hur det ser ut i Spanien.
– Där äger arkitekten bygglovsfrågan och får därigenom en starkare roll genom projektet.

Catherina Fored tillträder sin nya tjänst vid årsskiftet.

Vad kommer du att börja med för arbetsuppgifter?
– Först ska jag lära känna kansliet. Sedan ska jag ut och träffa medlemmarna, alltså de som är på plats i organisationerna: tanka in, förstå, lyssna in. Och det handlar inte bara om det som inte fungerar, utan även om att hämta in det goda.

Varför tror du att du blev tillfrågad för jobbet?
– Just på grund av min breda bakgrund, och en önskan att gå mot ett ännu närmare samarbete mellan arkitektkåren och övriga byggbranschen.

Vilket är ditt budskap till byggbranschen?
– Sätt arkitekturen högt på agendan - fånga in de arkitekter som vill vara med under hela processen. Det blir bra, även ekonomiskt.

Catherina Fored är i dag arbetschef och delägare i byggföretaget Folkhem. Tidigare meriter är att hon bland annat varit kontorschef på FFNS, projektledare vid boutställningen H99, projektledare på JM, samt chef för projektenheten vid Statens Fastighetsverk.

Hon efterträder Staffan Carenholm som går i pension vid årsskiftet.

Ingrid Gallagher - ingrid@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.