Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arkitektur

Byggvisualisering en dörröppnare

Publicerad: 6 mars 2008, 13:44

Byggvisualisering blir allt viktigare i olika byggprojekt. Det kommer framöver att bli en oersättlig länk mellan arkitekter, byggingenjörer och allmänheten.


För andra året i rad har utdelningen av Autodesk Design Visualization Award avhållits   på Tekniska Högskolan, Linköpings universitet. Priset går till studenter som går en högskoleingenjörsutbildning inom byggteknik  med visualiseringsinriktning vid skolan. Den grupp studenter som har åstadkommit den bästa kundnyttan genom sitt visualiseringprojekt får ta emot priset från Tekniska Högskolan och Autodesk i år.
I år deltog tolv studenter med fem olika visualiseringsprojekt, som bland annat handlade om tillbyggnad av k-märkta hus och byggandet av en ny idrottshall.
Visualiseringen omfattar allt från att illustrera stämningsbilder dag och natt till simulering av helikopterflygningar.
Vid utdelningen av Autodesk Design Visualization Award visades samtliga projekt, som alla är planerade i Norrköping.
Vinnare av årets Autodesk Design Visualization Award blev Fredrik Johansson med byggprojektet Nya Hageby Centrum, ett köpcentrum från 70-talet som ska byggas om till ett modernt och luftigt centrum. Uppdragsgivaren Steen & Ström äger köpcentret och planerar invigning av den första etappen under våren 2009.
- Det är ett mycket spännande och intressant projekt, så jag nappade på det direkt. Mitt mål var att få fram så bra resultat som möjligt så att min uppdragsgivare skulle bli nöjd, att dessutom vinna det här priset känns väldigt roligt, säger Fredrik Johansson.
- Visualisering blir ett allt viktigare inslag i byggprojekt. Intresset från uppdragsgivarna, precis som i fjol har varit mycket stort, säger eldsjälen bakom projektet Michael Pääbo, kursansvarig för byggvisualisering vid Tekniska Högskolan, Campus Norrköping.
Kursen ingår i högskoleingenjörsutbildningen inom byggteknik, där studenterna kan välja inriktning mot antingen konstruktion eller visualisering.
- Inriktningen mot byggvisualisering är unik i Sverige och i Europa, säger Michael Pääbo.
Varför är kursen unik?
- Helt enkelt därför att det inte finns någon annan skola än vi som har det här. Intresset är dock stort från andra högskolor som tittar på att   införa 3D-byggvisualisering   på schemat. Kursen i byggvisualisering ger kunskaper som gör studenterna till en viktig länk mellan arkitekter, byggingenjörer, beställare  och allmänheten.
- Årets kurs där tolv studenter deltog med fem olika projekt visade en jämn och hög kvalitetsnivå, säger Michael Pääbo. Presentationerna var mycket eleganta. En del av studenterna hade knappt några kunskaper om 3D när kursen började, men på bara några månader hade de blivit jätteduktiga. De kommer att göra ett jättebra visualiseringsjobb när de kommer ut på arkitektbyråer och byggföretag.
- Jag tycker att det är självklart att använda denna teknik när man bygger nya hus, säger Michael Pääbo vidare, som är civilingenjör   och jobbat med datorgrafik och 3D teknik sedan början av 1980-talet.
De Norrköpings-projekt som ingick i kursen var:
Kåkenhus 6-7. En stor tillbyggnad av befintliga k-märkta universtetsbyggnader utmed strömmen. Aktivitetshus -  Ett upplevelsecentrum i centrala Norrköping. Multiarena. Ny flexibel sportarena och baskethall för Norrköping Dolphins.   Strömsholmen. Ny central mötesplats på ön i Motala Ström och Hageby Centrum. Ett köpcentrum från 70-talet som ska moderniseras och byggas om.
Hur fick du byggföretagen intresserade av visualiseringstekniken?
- Jag ringde runt till de olika byggföretagen och stadsarkitekten i Norrköping och   frågade vad som var i vardande och vad man drog igång med, först var de lite tveksamma sedan blev de jätteintresserade, säger Michael Pääbo.
- Så till exempel hade vi förra året ett projekt i Norrköping som JM bygger just nu, och som fick stor uppmärksamhet i TV och media - "Punkthus i Lindö". Det var ett de första byggvisualiseringsprojekten där vi visade vår teknik att sammanfoga filmade scener från luften med 3D-datorgenererade hus till en perfekt naturtrogen film, så som det faktiskt ser ut om man skulle filma husen idag.  Man vill kunna sälja innan det är byggt helt enkelt.
- Det är också viktigt att man gifter ihop olika discipliner inom skolan och de övriga i byggprocessen. Byggvisualisering öppnar dörrar för både användare och leverantörer. Alla har nytta av tekniken, säger Michael Pääbo.
- Byggvisualisering kommer att bli allt viktigare i branschen och vi vill gärna vara med och stötta högskolor som satsar på den senaste tekniken. Tack vare visualiseringen kan man tidigt i processen få en bild   av hur ett projekt kommer att se ut i verkligheten, säger Terry Engström, uthyrningsansvarig för  Hagebyprojektet på Steen & Ström.
I juryn ingick: Hans Liljedahl, Channel Manager för Autodesk Building Solutions i Norden och Baltikum, Nora Gunneng, Marketing Solutions Specialist för Autodesk Buidling Solutions i Norra Europa samt Daniel Pero från Autodesks distributör CityData Future CAD.

MARIANNE SILÉN

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.