Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arkitektur

Byggvolymerna fortsätter öka - fast i långsammare tempo

Publicerad: 21 augusti 2008, 08:51

Lugnare tempo? Visst, men pilarna i Byggbarometern (byggstarter) och Projekteringsbarometern (konsulter och arkitekter handlas upp) fortsätter trots allt att peka uppåt.


Mätt i pengar har byggstartvolymerna ökat med 2 procent de senaste tolv månaderna. Hos arkitekter och konstruktörer syns ingen svacka. Här har värdena ökat med 4 procent de senaste tolv månaderna. Jämfört med hur situationen såg ut för två år sedan så är volymen 20 procent högre i dagsläget.

-Priserna på väg ned på lämnade anbud. Det är många små projekt ute på marknaden, men de större blir allt färre, säger Sven Steen, vd på FO Peterson i Göteborg.

Håkan Helling, vd på Falun-baserade HMB Construction:
-Vi märker egentligen inte av någon konjunkturnedgång. Det är samma volymer som förut och vi kommer att fortsätta öka vår omsättning i år. Självklart har bostadsbyggandet lugnat ner sig, men de underliggande behoven av nyproduktion kvarstår och på renoveringssidan ligger i stort sett hela miljonprogrammet på tur. Dessutom är den tunga anläggningssektorn väldigt eftersatt. Det kommer att tugga på.

-Börsen har formligen bombat ut de noterade byggföretagen. De är helt snett ute. Sverige har under 15-årsperiod haft ett otroligt lågt byggande sett som andel av BNP jämfört med övriga Europa. Det finns ett jättestort uppdämt behov, åtminstone om vi ska komma upp i Europasnitt.
HMB omsatte i fjol 650 Mkr och har ungefär 200 anställda och verksamhet i Dalarna, Mälardalen och Stockholm.

Företaget är en avknoppning av BPA Byggproduktion i Dalarna. 1993 köptes BPA upp av Peab och förutsättningarna för de anställda i Dalarna förändrades väsentligt. De ville absolut inte styras från Skåne och valde därför att starta ett eget företag som skulle ha en lokal förankring med gedigen byggkompetens. 1994 öppnade de första kontoren i Leksand, Borlänge och Falun och verksamheten var igång. Sedan dess har andra kontor öppnat runtom i Svealand och Norrland.

Solnabaserade BTH Bygg startade 1992 och har varit inriktat på renovering, ombyggnad och löpande underhåll av bostäder och kommersiella lokaler. På senare år har man börjat nyproducera bostäder i egen regi. Företaget har 90 anställda och omsätter ungefär 350 Mkr.
Stefan Karlsson, vd för BTH Bygg:

-Vi har inte märkt av någon förändring av konjunkturen. Våra egenutvecklade projekt löper på enligt plan, orderingången på rot projekt och kontorsanpassningar är fortsatt god och vår verksamhet inom byggservice fortsätter att utvecklas.

-Vi är naturligtvis lyhörda på de signaler som ges men i den marknad vi verkar ser vi ingen avmattning. Sammantaget betyder det att företagets expansion och utveckling följer planerna såväl på kort som på lång sikt.


Så här tror prognosmakarna
om den byggkonjunkturen

SVERIGES BYGGINDUSTRIER (BI) presenterade sin prognos för 2008 och 2009 strax efter midsommar. BI räknar med att bygginvesteringarna sammantaget ökar med 3 procent i år och 2 procent nästa år, samtidigt noterar man en markant minskad efterfrågan av bostäder. ”Bostadsinvesteringarnas inbromsning utgör den mest iögonfallande tendensen på byggmarknaden för tillfället”, skriver BI.
BI tror att bostadsinvesteringarna – inklusive ombyggnad – ligger kvar på oförändrad nivå i år och ökar 2 procent nästa år. Lokaler ökar 6 procent 2008 och ytterligare 1 procent 2009. Anläggning har prognosen +5 procent i år och +2 procent 2009.

KONJUNKTURINSTITUTET (KI) kom med juli-barometer för ett par veckor sedan. Barometern bygger på återkommande företagsenkäter till företag i de olika branscherna. I julimätningen var byggföretagen nöjda med den nuvarande marknadspositionen, men mer pessimistiska beträffande hur läget kommer att se ut om ett år. Ungefär hälften av byggarna räknar med en försämring av konjunkturen på ett års sikt.
Men just nu ligger beläggning, orderingång och anbudspriser kvar på mer eller mindre oförändrade nivåer. Och fortfarande anger drygt 40 procent av företagen att brist på arbetskraft är det främsta hindret i verksamheten.

PROGNOSCENTRET. Norskägda Prognoscentret tittar enbart på nyproduktion av bostäder och lokaler. Anläggnings- och ombyggnadssektorerna är alltså inte medräknade. Prognoscentret har inte någon färdig prognos förrän vid skarven september/oktober. Men Thomas Ekvall på Prognoscentret har bilden skapligt klar. Här räknar man med ett rätt kraftigt bakslag i år när det gäller nyproduktion av bostäder. Lokalbyggandet åker uppåt – trots högre räntor och svagare realekonomi hos hushållen.
-Det är svårare att sia om 2009. Det finns en underliggande efterfrågan på bostadsmarknaden och kan bara räntenivån hållas skapligt stabil borde det generera en hygglig nyproduktion. På lokalsidan borde volymerna gå ner, men det är ett väldigt svårt prognosläge, säger Thomas Ekvall.

STD. Fortsatt tillväxt - fast i lägre tempo. Så ser den närmaste framtiden ut enligt Svensk Teknik och Designs (STD) senaste Investeringssignal. De flesta byggkonsultföretagen signalerar att de behöver rekrytera mer personal. STD räknar med att bygginvesteringarna totalt kommer att öka med uppåt 10 procent i år och ytterligare 5-6 procent 2009.
Bostadsinvesteringarna förväntas, tack vare ombyggnadsvolymerna, öka med ett par procent under både 2008 och 2009. Det övriga husbyggandet väntas öka 7 procent i år och 2 procent nästa år. Anläggningssektorn anses svårare att bedöma. Här tror STD på en tillväxt någonstans mellan 1 och 3 procent årligen.

BOVERKET bevakar i första hand bostadsbyggandet och räknar i sin senaste prognos (juni) med att bostadsbyggandet faller med 22 procent i år – motsvarande en igångsättning av 32 000 bostäder. Enligt Boverkets beräkningar minskar småhusbyggandet med 4 procent och flerbostadshus med 25 procent. Nästa år tror Boverket att bostadsbyggandet ökar med 4-5 procent.
”Vi vill dock poängtera att prognoserna för närvarande är mycket osäkra”, skriver Boverket.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.