Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arkitektur

Danska arkitekter på Sverige-offensiv

Publicerad: 31 mars 2009, 12:00

Danska arkitektkontor ökar stadigt sin omsättning i utlandet, och Sverige är en av de marknader som på allvar har fått upp ögonen för de danska arkitekternas kompetenser.


På temat Arkitektens framtida roll var nyligen den danska ambassaden i Stockholm värd för ett uppskattat arkitekturevent där Juul/Frost Arkitekter, Svendborg Architects, Arkitema Arcitects och Christensen & Co Arkitekter presenterade sig för potentiella svenska beställare.

Trots lågkonjunktur och rådande finansoro har de danska arkitekterna fullt upp att göra. Syftet med arkitekturoffensiven var bland annat att för svenskarna visa på bredden hos danska arkitektkontor och hur man proaktivt anpassar sig till framtiden i ett utmanande ekonomsikt klimat.

”Tiden då enskild yrkesgrupp på egen hand kunde genomdriva en hel utvecklingsprocess är förbi”, säger arkitekt Helle Juul, Jull/Frost Arkitekter. ”Jag är övertygad om att framtidens arkitekter i allt högre grad kommer att fungera som processfacilitatorer som navigerar projekten tryggt i hamn över komplexa farvatten. Därför kommer förmågan att kunna göra sig gällande inom skilda ämneskategorier och en förståelse för det politiska systemet att tillhöra de avgörande kompetenserna för framtidens arkitekter. Byggprocessen är en lång process från idé och planering till utförande. Arkitekter spelar en stor och i framtiden kanske ännu större roll i denna process. ”

Byggindustrin har intervjuat de fyra heta danska arkitektkontoren som gör sin inbrytning i Sverige.

MARIANNE SILÉN - marianne@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.