Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag11.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Arkitektur

Danskar vann innerstadstävling

Publicerad: 17 April 2008, 09:45

Danska 3xNielsen och AQ Arkitekter vann ”tvåspårstävlingen” om kvarteret Grimman på Söder i Stockholm. Tävlingen har två spår – ett alternativ med rivning och nyproduktion (som vanns av danskarna) och ett alternativ med bevarande och tillbyggnader (AQ).


Hur förnyar man på bästa sätt ett gammalt innerstadskvarter? Två svar på den frågan lämnades på onsdagseftermiddagen när vinnarna presenterades i arkitekttävlingen som Stockholmshem utlyst om kvarteret Grimman på Södermalm. Fastigheten ligger intill Wollmar Yxkullsgatan, Timmermans¬gatan och Maria Prästgårdsgata.

Vinnare i kategorin Bevarande blev "Här bor jag" av AQ Arkitekter och vinnare i kategorin Nybyggnad: blev "Z-raderna" av 3xNielsen.

Bidraget "Här bor jag" belönades bland annat för de "de smala punkthus med uttalad vertikalitet och grace som placeras i kvarterets inre. Detta är ett bebyggelsemönster som inte finns i omgivningen på Söder, men som känns intressant och nytt."

Första priset till "Z-raderna" motiveras av juryn med: "För ett mycket väl gestaltat förslag med ett starkt och tydligt koncept: modernt, vackert och varierat. Förslaget visar ett annorlunda boende i innerstaden som det finns väldigt få exempel på i Stockholm."

- Nästa steg blir nu att vi tillsammans med staden ska bearbeta de båda förslagen, säger Pelle Björklund. Vilket förslag det slutligen blir och när en byggstart kan ske är svårt att svara på idag. Vår förhoppning är förstås att kunna komma igång och börja bygga nya hyresrätter på tomten så snart som möjligt.

Fakta kv Grimman: Fastigheten Grimman 6 ligger invid Wollmar Yxkullsgatan, Timmermans¬gatan och Maria Prästgårdsgata. Fastigheten köptes av Stockholmshem 2006 för omvandling till nya hyresrätter. Säljare var Locum som tidigare hyrt ut lokalerna för landstingets verksamheter.

Per Hindersson

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.