lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Arkitektur

De startar egen arkitektbyrå – vill bli en av de främsta i Sverige

Publicerad: 16 februari 2023, 10:19

Mikael Stenqvist och Taiga Koponen utgör arkitektbyrån Koponen Stenqvist.

Foto: Nils Kvarnfors

Mikael Stenqvist och Taiga Koponen har startat en arkitektbyrå tillsammans. Under namnet Koponen Stenqvist vill de bli ett av landets bästa arkitektkontor och gå före i klimatomställningen.

Ämnen i artikeln:

Svepetarkitekterrekrytering

Mårten Arvidsson

marten.arvidsson@bonniernews.se


Det skriver det nystartade företaget, som kallar sig för "superduo", i ett pressmeddelande.

Taiga Koponen kommer senast från White arkitekter där hon var marknadsområdesansvarig för kontor och chef för transformationsgruppen med fokus på återbruk. Mikael Stenqvist lämnar rollen som tävlings- och marknadschef på Link Arkitektur.

Bägge två har tidigare erfarenheter från bland annat OMA i nederländska Rotterdam, Sandell Sandberg och Tham & Videgård Arkitekter i Stockholm. Tillsammans har de över 30 vunna arkitekttävlingar på sin meritlista och har jobbat med prestigefyllda projekt som Fondazione Prada i Milano, Kirunas stadsflytt samt om- och tillbyggnaden av regeringskvarteret Björnen i Stockholm.

Läs också: Branschexperten ser ny arkitektkris runt hörnet: ”Känns väldigt skakigt”

Ett av Koponen Stenqvists första uppdrag blir att inreda Skandia Fastigheters egna kontor på Jakobsbergsgatan i centrala Stockholm där ett av kraven är minimal klimatpåverkan.

– Med vår bakgrund och erfarenhet från både branschens största arkitektkontor samt från mindre designorienterade kontor kan vi kombinera det bästa av två världar. En ständigt föränderlig omvärld med en alltmer ökande komplexitet kräver kontinuerliga omställningar för att på bästa sätt kunna leverera nytta för våra kunder och samhälle, säger Taiga Koponen i en kommentar.

Läs också: Årets bygge 2023: Här är de nominerade i kategorin bostäder

I pressmeddelandet skriver Koponen Stenqvist att de tror att byggbranschens omställning mot ett hållbart byggande parat med en ökad digitalisering ger "många fördelar för arkitektkontor som är flexibla, lyhörda och snabbfotade."

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev