Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag11.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Arkitektur

Den nya Arkitekturskolan sätter studenten i centrum

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:44

Arkitekterna som fått det prestigefulla uppdraget att rita den nya Arkitekturskolan är Tham & Videgård Hansson Arkitekter, Stockholm. I hård konkurrens bland 50 deltagare vann det unga kontoret, medelålder 30 år, arkitekttävlingen, på andra plats kom det välmeriterade japanska kontoret Sejima + Ryue Nishizawa /SANAA architects, Tokyo.


Den delvis utskällda grå arkitektbunkern i Stockholm ersätts därmed med ett runt hus i glas och stål.
Akademiska Hus har i ett parallellt uppdrag låtit fyra arkitektkontor rita två förslag vardera för hur en ny Arkitekturskola och KTHs entréplats ska utformas - ett där befintlig byggnad ingår och ett där större frihet ges. KTH Campus utgör tillsammans med campusområdena kring Stockholms universitet och Karolinska Institutet ett av Europas forskningstätaste områden med 70 000 studenter och ett unikt läge mellan stad och park. KTH Campus entré är en port till Stockholms stenstad och en länk till Nationalstadsparken. Ett stråk mellan KTH, Albano och Frescati med arbetsnamnet den Akademiska landsvägen tar sin början vid KTH Campus nya entré där tre gator möts, Drottning Kristinas väg, Osquars backe och Lindstedtsvägen. Vid detta entrétorg, i förening med KTH Campus nya entré, ska Arkitekturskolans nya lokaler gestaltas.
- Vi ser uppdraget som tre delar, ett nytt entrétorg, ett informationscenter och en ny arkitekturskola, säger arkitekterna Martin Videgård Hansson och Bolle Tham, tidigare elever på Arkitekturskolan, när jag träffar dem på deras kontor på Blekingegatan på Södermalm.
- Alla längtar efter en skola. Det känns prestigefyllt   att få skapa en ny ändamålsenlig skola på KTH-området. Alla längtar efter en ny skola, säger Bolle Tahm.
Det blir en rundad skola på fem våningar i glas med inslag i fasaden av roströd cortenstål, snarlikt tegel,   som anpassar sig till Erik Lallerstedts omgivande tegelbyggnader. Högst upp i den transparenta byggnaden placeras en takterrass.
- Byggnaden med sina rundade hörn, ska ha sin egen karaktär. Det är viktigt, säger de, att man direkt ser att här är den nya Arkitekturskolan.
Nästa år beräknas bygget av den nya skolan och helt klart ska det vara under 2010.

.

MARIANNE SILÉN

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.