Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag11.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Arkitektur

"Den stora utmaningen ligger i att hitta beställare som vågar utmana"

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:44

Hur ser din dag ut idag Emma Jonsteg arkitekt KOD Arkitekter?


Hur ser din dag ut idag Emma Jonsteg arkitekt KOD Arkitekter?
- Mina dagar är alltid omväxlande. Vissa dagar tillbringar jag större delen på kontoret. Andra dagar innehåller möten, presentationer och platsbesök. Just nu är det många nya projekt som drar igång. Idag är det uppstartsmöte på ett parallellt uppdrag i Uppsala för Uppsalahem sedan skall jag jobba med Ursvik, ett bostadsområde i Sundbyberg för NCC som startade i förra veckan. Projektet omfattar 125 enheter bestående av parhus, radhus samt villor.
- Samtidigt som jag håller i många projekt så tar det tid att driva kontoret. Det dyker hela tiden upp oväntade saker som man ska ta itu med så som att servern gick sönder förra veckan, säger Emma och tar en klunk kaffe ur en vit porslinsmugg.
- Jag hoppas att innan dagen är slut att jag i lugn och ro kan börja skissa på Ursvik. Vi ska styra upp en tidplan och offert för NCC-projektet samt resursplanera inför hösten.  
- Just nu sitter också en annan av våra medarbetare och skissar för fullt för Svenska Spel där han ansvarar för en inredning på Casino Cosmopol i Göteborg, vi skall ha ett avstämningsmöte i eftermiddag.
Hur ser du på samarbetet med byggarna och de övriga inblandade i byggprocessen?
- Det finns mycket kvar att önska i samarbetet mellan byggherre och arkitekt. Som arkitektkontor vill vi hitta projektets kod, det vill säga dess särart, i dialog med beställare och övriga konsulter, då märker vi att processen effektiviseras vilket resulterar i spännande arkitektur och utvecklande projekt. Alla inblandade måste bli bättre på samarbete och det krävs tydligare fokus och större engagemang från samtliga parter. Vi behöver gemensamma mål för att kunna jobba åt samma håll, att vi har samma föreställning av slutprodukten.
Jag träffar arkitekt Emma Jonsteg, delägare i KOD Arkitekter en varm augustidag, röda rosor blommar utanför de gula funkishuset där kontoret huserar på Norrtullsgatan i Stockholm.  Vi sitter i köket med sina knallgula köksluckor, några av de höga fönstren är öppna och släpper in luft.
Vad har ni på gång just nu?
- Vi har fullt upp på kontoret och håller på med en mängd roliga projekt. Som jag nämnde drar vi precis igång i Ursvik samt Uppsala. Vi jobbar även för Folkhem och Byggnadsfirman Viktor Hansson i Trosa kommun. Vårt grönskimrande flerbostadshus i Hammarby Sjöstad byggs för fullt, det innehåller 80 lägenheter och vi håller på med en del uppföljning där. Sen ritar vi en del privatvillor också.
Behöver ni mer personal?
- Vi letar alltid efter duktiga medarbetare. Idag är vi totalt åtta på kontoret.
Hur ser den närmaste framtiden ut för KOD Arkitekter?
-  Kontoret planerar en studieresa till Dubai vilket ska bli intressant. Senare i höst kommer vi att vidareutveckla samt projektera ett bostadsområde för Riksbyggen i Uppsala, ett projekt som kommer bli väldigt fint.
Vad ser du som mest utmanande i jobbet?
- Just nu tycker jag att den stora utmaningen ligger i att hitta rätt beställare för oss. Vi vill producera arkitektur som beställare, arkitekt och framförallt brukare är stolta över, där en del av projektet är att driva arkitektur och bostadsutformning framåt. Nivån på bostadsarkitekturen och kvalitén måste bli högre och det kräver att vi vågar utmana invanda arbetssätt och metoder.


Fakta

Arkitekt Emma Jonsteg, delägare KOD Arkitekter AB.
Bakgrund: Arkitektutbildning på CTH samt KTH.

MARIANNE SILÈN

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.