Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arkitektur

"Det räcker inte alltid med en arkitekt för att det ska bli bra"

Publicerad: 26 september 2008, 07:36

Bengt Lindroos, en av Sveriges mest namnkunniga arkitekter, nyss fyllda 90 år, berättar i en självbiografisk, utlämnande och mycket personlig bilderbok om sin barndom, karriär och sitt liv fram till dags dato.


Lindroos är fortfarande verksam, hans produktion är imponerande. Hans verk spänner över mer än sju decennier och omfattar de flesta byggnader, små som stora. Till de senare och kanske mest kända hör Kaknästornet i Stockholm. Den vackra boken, författad och illustrerad av Bengt Lindroos, är utgiven av Arkitektur Förlag.

I förordet till boken, Att vara arkitekt kan vara att…, skriver Ola Andersson bl a, att det inte är någon tvekan om att Bengt Lindroos arkitektur inte bara är omfångsrik, den hör också till den mest framstående som producerats i Sverige sedan andra världskriget. Det mest karaktäristiska för Bengt Lindroos arkitektur är inte att han var före sin tid utan dess kraft.

Bengt Lindroos berättar själv i ett lyriskt och inspirerande bildspråk kryddat med doft och färger från den tidiga barndomen i Risinge socken i Lotorp i Östergötland.

Han berättar om doften av kall snö under medarna på de väldiga kolryssarna och de ångande hästarna som körde träkol från milorna. Samma doft som han senare skulle uppleva 1976 i Istanbul, när han efter en väl genomfestad afton hade borstat tänderna med Lustre Creme Schampo!

Lindroos berättar vidare om när han gick Södra skolan en B-skola, där han hade en något äldre skolkamrat som hette Henry Ståhl.

– En, gång 1970, när jag hållit ett anförande om betongens skönhet på en konferens i Linköping kom Henry fram till mig och tyckte att vi gamla Lotorpspojkar skulle väl kunna bygga ett hus tillsammans, efter några år gjorde vi det. Det blev kvarteret Vattenkonsten i Norrköping. Det räcker inte alltid med en arkitekt för att det ska bli bra, det behövs också en besjälad byggmästare. I detta fall två gamla pojkar med Lotorp i sina hjärtan.

Efter fem år i realskolan, med överbetyg i teckning, biologi, kristendomskunskap, historia och geografi, fick Bengt Lindroos jobb hos byggmästare Fritz Bengtson i Örebro, tidigare snickare.

Byggmästare Bengtson sysselsatte ständigt ett femtontal byggnadsarbetare. Här fick Bengt Lindroos räkna och dela ut avlöningarna, men framförallt rita bl a smidesräcken, fönster och köksinredningar.

Efter det arbetade Bengt Lindroos hos stadsarkitekt Georg Arn, istället för 40 kronor i veckan hade han nu en lön på 300 kronor i månaden. I Örebro träffade också Bengt Lindroos sin fru Gunvor, som tog studenten 1938. Tillsammans fick de tre barn Per, Lova och Karin.

När Bengt Lindroos började på arkitektskolan, 24 år gammal, hade han redan ritat hus i sju år. Och han ritar fortfarande hus och har inte slagit av på takten.

Förutom Kaknästornet är Bengt Lindroos skapare till många bostadshus runtom i landet, bl a på Södermalm i Stockholm i kvarteret Vägaren på Folkungagatan. Det apelsingula huset från 70-talet har en omisskännlig närvaro av arkitekten Bengt Lindroos i alla sina tydliga och genomarbetade detaljer.

Bengt Lindroos var anställd på Sven Markelius arkitektkontor mellan 1941 – 1945. Därefter startade han eget tillsammans med Hans Borgström. Ett samarbete som varade fram till 1968.

Bronsreliefen som delas ut till vinnaren av Kasper Salinpriset är formgiven av Bengt Lindroos. Lindroos har också ritat de kataloghus som säljs av Norrpada.


Fakta
Att vara arkitekt kan vara…, inbunden
Text: Bengt Lindroos
Förord: Ola Andersson
Redaktör: Matilda Stannow
Grafisk form: Ilkka Isaksson och Igor Isaksson/Mu AB
Översättning förord: Roger Tanner
Förlag: Arkitektur Förlag

marianne silén - marianne@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.