Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arkitektur

"En bra arkitekt bör vara lyhörd och ha stark drivkraft"

Publicerad: 6 mars 2008, 13:44

I Italien är arkitekten ansvarig för om huset rasar eller inte. Det säger arkitekt Alessandro Ripellino, Rosenbergs arkitekter, när vi samtalar om arkitektur en regnig höst i november.


I ett ockragult hus från sekelskiftet på Jungfrugatan på Östermalm huserar Rosenbergs arkitekter. Jag åker upp i den lilla hissen med sitt vackra smidesornament till fjärde våningen och möter arkitekt Alessandro Ripellino. Han är delägare i Rosenbergs arkitekter tillsammans med arkitekt Inga Varg. Vi sätter oss i konferensrummet, dricker kaffe, den spröda klockklangen från Hedvig Eleonora kyrka hörs i bakgrunden. Vi talar om hur viktigt det är att vara lyhörd när man skapar nya byggnader och gör en ny samhällsstruktur.
Alessandro Ripellino är född i Rom och berättar att i Italien lär sig alla arkitekter konstruktion. Det är ett måste. Men det roliga är, säger han, att konstruktörerna måste kunna gestaltning också. Han tog sin arkitektexamen i Rom, säger att det var tufft att gå igenom legitimeringsprovet och på åtta timmar projektera ett hus och därefter utsättas för ett muntligt förhör. I Italien är arkitekten ansvarig för om huset rasar eller inte. Där ska man också känna till lite om byggledning och ekonomi. För att arbeta i historiska miljöer måste arkitekten dessutom ha stor kunskap om material och teknik.
Vad säger du om arkitektutbildningen i Sverige?
Den har blivit klart bättre. Dessutom är den nu förlängd med ett år, det är bra. Den så kallade rödvinsvänstern på 60-talet var kanske i flummigaste laget, tycker han. Då fanns det bara en balkongtyp, ett trappräcke etcetera, inte konstigt att det blev en torftig arkitektur.
Alessandro Ripellino kom till Sverige 1982. Han hade träffat sin fru i Paris och tyckte att det så småningom var dags flytta. Han sökte ett stipendium och fick det. De första åren var han på KTH och därefter jobbade han hos arkitekt Lennart Bergström. Sedan började han på Rosenbergs arkitekter i januari 1987. Under den här tiden lärde han sig också svenska som han idag talar utan brytning.
- Jag gick på en fantastisk bra kurs, berättar han. Svenska för invandrare. Det var människor med helt olika bakgrund som gick där, från flyktingar till högutbildade akademiker. Det var oerhört berikande att träffa alla dessa människor.
När startades kontoret?
Rosenbergs arkitekter startades 1955 och hette då Rosenberg & Stål, 1975 flyttade man  till Jungfrugatan på Östermalm. Man ritade mycket för olika kommuner, skolor simhallar med mera.
Varför började du på Rosenbergs?
När jag fick se arkitekt Gustaf Rosenbergs nya kontorsbyggnad i Kista, det vita vackra IBM-huset som stod klart 1986, sa jag: Det kontoret vill jag jobba på!
Hur jobbar ni på kontoret idag?
Idag är vi 20 personer på kontoret. Vi har kvar helhetsbegreppet på kontoret allt från design till stadsplaner. Så till exempel är vi även inbegripna i omvandlingen av västra city i Stockholm.
Rosenbergs är ett prisbelönt kontor två gånger har man fått Kasper Salin-priset. Första gången gällde det en simhall i Sollentuna 1975, det var resultatet av en tävling 1968 med förslaget Open house och därefter prisades en kontorsbyggnad - Tekniska Verken i Linköping 1994, arkitekter var Gustaf Rosenberg, Inga Varg och Cecilia Margen Wigow.
Kontoret har också fått Betongvaruindustrins Arkitekturpris för SE-bankens kontorshus Bankhus 90, Rissne, Sundbyberg, arkitekter Gustaf Rosenberg och Alessandro Ripellino.
En annan av de prestigefyllda byggen som ritades och som lovordats är Tomteboda postterminal 1982-1983. Det är en imponerande anläggning i många avseenden. Den är en av Sveriges största enskilda byggnader och är strategiskt belägen intill europavägarna och stambanan.
Och nu senast har kontoret fått Hembygdsförbundets pris för hotellbygget vid Stockholmsmässan. Hotellet i Älvsjö invigdes den 23 september. Markentreprenör är Veidekke och Skanska är entreprenör för hotelldelen. Hotellet med 248 rum, restaurang och konferensdel ägs av Stockholmsmässan och drivs av Rica Hotels.  Det 20 våningar höga hotellet är ett utropstecken för Söderort. I sin motivering sägs bland annat att " Byggnaden är ett lysande exempel på att enkel och funktionell struktur inte behöver stå i konflikt med en rik och estetiskt tilltalande rumsupplevelse.
Vi är mycket stolta över priset, säger Alessandro Ripellino.
Vi tittar nu på en tillbyggnad till mässhallen byggstart kan ske omkring 2010. Vi skissar på en 10 000 kvm stor utställningshall med restaurang med stora glasade fasader.
Andra aktuella projekt är punkthus i Hökarängen i kv Mjölsäcken, kontor och bostäder i kv Mältaren, Hammarby Sjöstad åt Primula Byggnads AB. På projektlistan har vi också ett kontorshus på Norra Bantorget och ett ljust prefabricerat 24-våningshus i glas och betong vid Hornsbergsstrand. Där ska ytterligare nio kvarter byggas där flera olika arkitekter deltar. Projektet ligger i pipeline för 2008. Och som sagt sedan har vi "visionen" för det stora stadsförnyelseprojektet Västra City, som är en gigantisk överdäckning med höga och låga hus som sträcker sig från Tegelbacken till Karlberg. Här blir det en ny stadssilhuett a´la Hötorgscity. Tillgängligheten ökas avsevärt i denna högintensiva stadsdel. Det är oerhört spännande att jobba från den lilla skalan från inredning till det stora planmässiga. Det är något magiskt i detta att får vara med och forma rummet, säger Alessandro Ripellino.
Hur blir man en bra arkitekt?
Det gäller att vara lyhörd och samtidigt ha ett starkt intresse för ämnet. Man måste kunna prioritera, renodla, ha förmågan att hitta det väsentliga i varje projekt. Här på kontoret är vi ett team, det är viktigt att ha en social förmåga också. Det är ett spännande yrke och man får jobba med det som kommer att bli bestående.


Namn
Alessando Ripellino
Ålder: 49 år.
Bakgrund: Arkitektutbildad i Rom, stipendiat i Sverige, ett år 1984 på KTH och yrkesverksam på Lennart Bergström arkitektkontor sedan Rosenbergs Arkitekter och nu delägare tillsammans med arkitekt Inga Varg för Rosenbergs Arkitekter. Gick en utomordentligt bra kurs för svenska för invandrare.
Familj: Fru och två tonårsdöttrar.
Född: I Rom.
Intressen: Arkitektur, vara ute i naturen, kulturhistoriska miljöer.
Bra arkitektur: Ger livskvalité. Ger stark upplevelse men samtidigt har en stark relation till omgivningen. Ger stark upplevelse men samtidigt har en stark relation till omgivningen. Exempel? Från Markuskyrkan av Lewerenz till Educatorium av Rem Koohas. Men också den enkla bostadsproduktionen i Sverige på 50-talet, m m, m m.

MARIANNE SILÉN

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.