Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arkitektur

Engelsk arkitekt har större ansvar

Publicerad: 7 april 2008, 13:47

Arkitekter i England samordnar och leder designen genom hela processen. Det hävdar arkitekterna Rob Kirkham och Mats Egelius.


Arkitekt Rob Kirkham, 33 år, är från Manchester i England och studerade i Cardiff i Wales. Just nu jobbar han på BAU arkitekter på Gävlegatan i Stockholm. Vi träffas på ett café vid Vanadisplan och dricker en cappuccino och talar om arkitektens roll i England och lite hur utbildningen där skiljer sig från den svenska.

- Min utbildning i England hade en bra mix med teori och praktik, säger Rob Kirkham.

- Det har man inte så mycket här har jag hört och märkt.Detta med konstruktion och detaljer är en av mina styrkor anser jag. Jag tycker att det är oerhört värdefullt att lära mig olika tekniska lösningar.

- I England har vi ett lite annat klimat än här i Sverige, det är mycket fukt och regn. Så vi har alltid lagt stor möda på att lösa detta i byggandet. I Sverige är det kallare klimat så här har man köldbryggor och andra hänsyn att ta, säger Rob Kirkham vidare.

Rob Kirkham har tio år i yrket och Mats Egelius, White arkitekter, 30 år. Båda har gått igenom samma utbildningsprincip. Arkitektutbildningen består av tre delar. Första delen av utbildningen är på tre år. Därefter är det ett års praktik på ett arkitektkontor, kallat ”Year out”. I utbildningen ingår även att studera och lära sig lagar och olika förutsättningar för att starta ett arkitektföretag. Därefter två års ”diploma degree” och i del tre slutligen examen innan man kan kalla sig arkitekt.

- Vi får lära oss mer konstruktion i England. Arkitekten har ett större ansvar för konstruktionen än här i Sverige. Det är inte så mycket av det här vad jag har förstått. Jag har dock varit här under så kort tid ännu. Vi måste också i England lära oss hur man administrerar kontrakt och tar in anbud. Det är lättare att bli stämd som arkitekt i England om man gjort något fel. Detta beror på att arkitekten har ett större juridiskt ansvar. Praktik är också en självklar del i arkitektutbildningen. Utbildningen är på det hela taget i England mer praktiskt orienterad, det är bra säger Rob Kirkham.

Efter utbildningen praktiserade Rob Kirkham på Shepheard Epstein and Hunter i London. Det var roligt att under lunchtimmarna på mina promenader se hur bygget där jag var med och ritade detaljerna växte fram.

Vad händer i England?

- Engelska arkitekter är intresserade av ekologisk arkitektur. Grön arkitektur är inne. Det satsas också mycket på innovation. Mer i England än i Sverige kan jag tycka. Tekniken har kommit långt i att hitta förnybara produkter. Rob Kirkham nämner Londons borgmästare Ken Livingstone, (labour), som den store förespråkaren för hållbar arkitektur, speciellt ”noll-koldioxid”-byggnader och stadsdelar. Han ”peppar” på. I London sjuder det överallt med tanke på det kommande OS 2012. Särskilt i östra London kring Stratford är det hög aktivitet, flera av de olympiska arenorna ska ligga där. Vidare pågår mycket stadsförnyelse, det byggs nya shoppingcenter, nya bostadshus och nya kontor. Dessutom investeras det otroligt mycket i att renovera och bygga nya skolor runtom i landet, en del av labourregeringens program.

- Den mycket projektinriktade utbildningen i England har varit till oerhörd nytta för mig, säger arkitekt Mats Egelius på White arkitekter som på 70-talet läste till arkitekt i Oxford under tre år, efter praktikår hos Ralph Erskine avslutades utbildningen med två år på Architectural Association i London, Storbritanniens äldsta och mest välrenommerade skola. Vi jobbade i små grupper och var oerhört tävlingsinriktade. Konkurrensen var stenhård. Det var lättare att komma in än att komma ut.

I England är det också ett stort intresse för att planera urbana miljöer och intresset för landskapsplanering och stadsplanering är stort. Detta har jag kunnat dra en fördel av, säger Mats Egelius. I dag träffas engelsmän ofta i samband med visningar av Hammarby Sjöstad. När det gäller hållbart stadsbyggande är Sverige en stor förebild, White är i dagarna inbjudna till en tävling om stadsförnyelse i norra London. Jag har dessutom fått det engelska språket praktiskt taget gratis.

MARIANNE SILÉN

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.