Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag09.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Arkitektur

Ett fascinerande projekt

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:43


AV MARIANNE SILÉN

Platsen som gud glömde är snart ett minne blott. Åsötorget vid Götgatan genomgår en radikal metamorfos, här ska förutom den gamla skatteskrapan byggas en attraktiv samlingsplats, med bl a kontor, galleri med café, för moderna stockholmare.
- Logistiken blir särskilt utmanande i detta intressanta och spektakulära projekt. Det säger projektchef Peter Wågström, Skanska. Den är mycket komplicerad, det är en trång arbetsplats i stan och ett högt hus. Vi är hänvisade att ta in det mesta materialet utanför fasaden.
Varför är detta bygge så spännande?
- Det är spännande ur många synpunkter, det är bland annat påpassat av så många, det är ju en ganska känd byggnad. Som pricken över i ska vi även bygga en krönbyggnad på en våning ovanpå den höga 81 meter höga byggnaden. Hur den ska se ut vet vi inte riktigt ännu.
Skanska bygger på generalentreprenad. Kostnaden uppgår till ca 422 Mkr. Arkitekt är Per Ahrbom.
I det så småningom ombyggda huset ska 600 studenter flytta in och redan våren 2006 ska visningslägenheter stå klara till allmänt beskådande.
Christer Danielsson är projektchef på Svenska Bostäder.
Vad anser du om bygget?
- Detta är ett fantastiskt projekt. Vi har tidigare byggt en ministadsdel bakom DN-huset nu bygger vi istället på höjden. Det som är särskilt roligt och utmanande är också att det här blir en sådan blandad bebyggelse när allt står klart. Vi ska ju även komplettera detta sjuvåningshus med garage och utomhustorg. Logistiken är också mycket speciell vi får ta hänsyn till den livligt trafikerade Götgatan. Mycket här i området är underbyggt, så till exempel går ju tunnelbanan och Söderledstunneln här. En jättelyftkran lyfter materialet upp ifrån taket. Vi får anpassa bygget till vissa tider så att vi inte täpper till Götgatan. Det är onekligen ett utmanande projekt.
- Denna plats har i stort utsträckning tidigare varit ett trist och tråkigt blåshål. Äntligen kopplas nu denna plats samman och får en naturlig länk med både Ringen i Skanstull och Medborgarplatsen, säger han.

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.