Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arkitektur

EU-kvarteren rustas upp

Publicerad: 5 augusti 2008, 09:03

EU-området i Bryssel ska rustas upp. Kvarteren kring gatan rue de la Loi, behöver en rejäl ansiktslyftning. Idag är det för trist och grått och otillgängligt i området tycker många. Området ska inte bara bli trevligare det ska dessutom bli miljövänligare och bättre anpassat för fotgängare, även kollektivtrafiken ska förbättras. En stor tävling har nu utlysts för arkitekter och stadsplanerare i EU för att få fram det bästa förslaget.


- EU-kvarteren, som jag både bor och arbetar i består av alldeles för många relativt intetsägande, grå byggnader, det hävdar EU-kommissionens ordförande Siim Kallas.

Bengt Samuelsson, översättare på EU-kommissionen i Sverige och tidigare bosatt i Bryssel, är av samma uppfattning.

- Det är verkligen på tiden att man ger det här sterila EU-kvarteret ett nytt liv och ett nytt ansikte. Bostäder och grönområden lyser med sin frånvaro, och rue de la Loi liknar mest en fyrfilig, enkelriktad motorväg.

Tanken är således att EU-kvarteren ska bi ett eko-område med byggnader som svarar mot höga miljökrav. Kvarteren ska kombineras med bostäder och platser för kulturella evenemang och fritidsaktiviteter. Dessutom ska kommissionens kontorslokaler rationaliseras och förtätas och därigenom mer än fördubbla sin yta.

Den upphandlade myndigheten i arkitekttävlingen är den belgiska regionen Bryssel. EU-kommissionen och en rad internationella experter ska sedan säga sitt innan vinnaren utses den 3 november 2008.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.